Skoči do osrednje vsebine

Šahovski turnirji v zavodih Maribor in Ljubljana

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor in Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana smo v predprazničnih dneh organizirali šahovske turnirje za zaprte osebe.

»V zaporskem sistemu je po mojem mnenju šah zelo dobrodošel. Zakaj? Ker se med šahiranjem naučimo športnega vedenja, osnovnih pravil in predvsem športnega prenašanja porazov. Tudi zaprtim osebam šah pomeni ogromno in ni samo zabava. Šah je namreč življenje v malem. Je odraz nas samih. Uči nas ekonomičnosti, objektivnosti, kritičnosti, potrpežljivosti, načrtovanja, tekmovalnosti in predanosti trdemu delu. Ter mnogo čemu drugemu, dobremu in koristnemu. Vse to pa so lastnosti, ki jih tudi zaprte osebe zelo potrebujejo, če želijo spremembe v svojem življenju.« Tako je o šahu razmišljal pobudnik in organizator dvodnevne šahovske prireditve v zavodu Maribor, Suad Osmanbegović - pravosodni policist, šahovski mojster in trener ter svetovni prvak med šahisti amaterji.

Šahovsko druženje je bilo po besedah udeležencev zelo zanimivo in prekratko, saj jim je za spremembo čas v zaporu minil prehitro. Prireditve se je v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor aktivno udeležilo 5 obsojencev iz zaprtega oddelka, 4 priporniki in 12 obsojencev iz polodprtega oddelka, nekaj manj pogumnih pa si je prireditev ogledalo.

Korona šah turnir se je v mesecu decembru odvil tudi v priporu Zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana.