Skoči do osrednje vsebine

Praznične aktivnosti v zavodih Ig in Koper

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig so se obsojenke v prazničnem času prepustile ustvarjanju okrasja iz naravnih materialov. V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper pa smo nadaljevali s projektom izdelave igrač za slepe in slabovidne otroke.

Letošnje pričakovanje praznikov je vzbudilo željo po toplini in domačnosti, ki jo zaradi trenutnih razmer marsikatera obsojenka ne bo deležna v objemu svojih bližnjih. Duh božiča in novega leta je bil usmerjen z navdihom narave in tradicije. Izdelki pripovedujejo zgodbo pridnih rok, ljubezni in ustvarjalnosti obsojenk iz Zavoda za prestajanje kazni zapora Ig, ki so iz naravnih materialov med drugim izdelale adventne venčke, lesene snežake in lesene okraske za novoletno smrečico.

December je bil aktiven tudi za zaprte osebe v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper, saj so potekala okraševanja bivalnih oddelkov zapora, izdelovali smo novoletne čestitke, še vedno pa poteka barvanje keramičnih lončkov, katere bodo zaprti lahko uporabljali vsakodnevno.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je ob koncu leta 2020 izdala publikacijo - tipanko Uganke za radovedne prstke, ki je prilagojena slepim in slabovidnim otrokom. Pri publikaciji smo sodelovali tudi v koprskem zavodu. Priporniki so sestavili 7 ročno izdelanih tipank, ki so izdelane iz različnih materialov, od lesa, papirja, gumi mase, bleščic, trakov… Pomembno je, da so materiali močnih in izstopajočih barv, saj jih slabovidni zaznavajo in vidijo bolj izrazito kot pa temne barve. Sodelujoči priporniki so ob predstavitvi publikacije prejeli posebne zahvale za plemenito delo. Tipanke bodo v koprski knjižnici podarili društvom in zvezam za slepe in slabovidne kot tudi splošnim knjižnicam. Tovrstni projekt je za pripornike izjemnega pomena, saj osmisli njihov prosti čas, hkrati pa ustvarjanje nanje vpliva sproščujoče, za trenutek lahko odmislijo omejitve in težave, ki jih imajo. S prostovoljnim delom za slepe in slabovidne nameravamo v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper nadaljevati tudi v letu 2021.