Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. decembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) 22. 12. 2020 opravljenih 7.416 testiranj in potrjenih 1.504 novih okužb s COVID-19.

Po podatkih GOV.SI se je 21. 12. 2020 v bolnišnicah zdravilo 1.261 bolnikov, od tega jih je 207 potrebovalo intenzivno nego, 119 jih je bilo odpuščenih. Umrlo je 39 oseb, od marca skupaj že 2.418.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 22. 12. 2020 vključenih 1.339 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 340 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Trgovinski zbornici Slovenije je poslal odgovor na prošnjo, da bi pripadniki CZ 23., 24., 30. in 31. decembra 2020 pred prodajalnami pomagali pri opozarjanju potrošnikov in zagotavljanju spoštovanja predpisanih ukrepov in priporočil. Kot je v odgovoru pojasnil, so naloge, v katere se vključuje sile za zaščito, reševanje in pomoč, opredeljene v aktiviranem Državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh. Med njimi ni naloge, povezane s soočanjem z nestrpnimi potrošniki. Zagotavljanje varnosti pred vhodi in v prodajalnah je v pristojnosti trgovskih podjetij, spoštovanje predpisanih ukrepov pa dolžnost vsakega posameznika. Za ukrepanje so pristojne inšpekcijske službe in Policija.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo situacijo v občinah oziroma regijah. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in pomagajo pri prevozih brisov. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode zaradi spremljanja spoštovanja ukrepov med prebivalci. Nekatere občinske ekipe prve pomoči so na dolžnosti v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. Še vedno poteka dostava toplih obrokov za socialno ogrožene otroke.

Največje število potrjenih primerov COVID-19 je v Jugovzhodni, Posavski in Pomurski regiji.

V 13 mestih po Sloveniji (Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju, Ptuju, Lenartu in Sevnici) se začenja množično prostovoljno testiranje s hitrimi testi. Regijski in občinski štabi nudijo pomoč pri pripravi lokacij in vzpostavljanju točk za odvzem brisov.

V Primorsko-notranjski regiji se je pojavilo vprašanje, ali je dovoljeno prehajanje meje regije v primeru, ko v regiji ni kraja, kjer bi izvajali množično testiranje. Operativni štab Generalne policijske uprave je podal mnenje, da je prehod med občinami in regijami v primeru množičnega testiranja dovoljen, saj bi ga lahko uvrstili v skupino izjem, kot so dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

 

Potres

V torek, 22. decembra 2020, ob 21.02 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Anhovega, 66 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Kanala in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.36 se je na avtocesti v Arji vasi, občina Žalec, zgodila prometna nesreča med osebnim in tovornim vozilom. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so kraj zavarovali, odklopili akumulator na osebnem vozilu, sanirali cestišče, razsvetljevali kraj nezgode ter s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila ter tako pomagali vozniku izstopiti iz vozila. Na kraju so bili reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje in Žalec, uslužbenci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) ter policisti. V nesreči nihče ni bil telesno poškodovan.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.59 so v Beričevem v občini Dol pri Ljubljani trčila tri osebna vozila. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulatorje. Reševalci NMP Ljubljana so v bolnišnico prepeljali eno poškodovano osebo in otroka.

Izpostava Ptuj

Ob 9.45 je na cesti Dornava proti Polenšaku, občina Dornava, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek in pristalo na strehi pri čemer sta se poškodovali dve osebi. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj so s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, vozilo postavili na cestišče ter pomagali pri oskrbi poškodovancev, katere so reševalci NMP Ptuj prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 10.46 je zagorelo v gospodarskem objektu v kraju Veniše, občina Krško. Gasilci PGE Krško, PGD Leskovec in Velika vas so požar pogasili, pregledali prostore in  iznesli plinske jeklenke. V požaru je ena oseba preminula. Reševalci NMP Krško so drugo poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.  Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 19.10 je v naselju Mali Obrež, občina Brežice, zagorel koruznjak in odpadni material. Posredovali so gasilci PGD Mali Obrež, Veliki Obrež in Mihalovec, ki so požar pogasili. Objekt je uničen.

Izpostava Celje

Ob 19.33 so v Brezju pri Dobjem, občina Dobje, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Dobje so zaprli dotok zraka v peč, dimnik ohladili ter prepovedali nadaljnje kurjenje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 17.44 so v Begunjah na Gorenjskem, občina Radovljica, gasilci PGD Begunje pogasili dimniški požar, preverili okolico dimnika in počakali na dežurno dimnikarsko službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.31 je na Rakitni v občini Brezovica zagorelo na stanovanjskem objektu, potem ko je trikrat močno počilo. Posredovali so gasilci PGD Rakitna, Podpeč in Kamnik pod Krimom, ki so pogasili ostanke objekta velikosti 4 x 6 m, katerega se je držala še manjša lopa. Močno opečenega lastnika, ki je povzročil požar, je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Drugi člani družine niso utrpeli poškodb. Eden od gasilcev si je med intervencijo poškodoval gleženj. Za družino ki je ostala brez doma so poskrbele občinske službe.

Ob 12.13 so zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše Na Dolah v Vodicah. Posredovali so gasilci PGD Vodice in Zapoge, ki so goreče saje pogasili, očistili dimniško tuljavo ter opravili pregled z termovizijsko kamero.

Ob 14.10 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v Brezovici pri Predgradu, občina Kočevje. Posredovali so gasilci PGD Predgrad in Kočevje, ki so kraj dogodka zavarovali, dokler saje niso dogorele.

Ob 15.38 so v stanovanjski hiši na Mali Ilovi gori zagorele saje v dimniku krušne peči. Gasilci PGD Mala Ilova gora, Velika Ilova gora in Grosuplje so dimnik ohladili in ga pregledali s termovizijsko kamero. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje.

Izpostava Maribor

Ob 8.09 so v Spodnji Polskavi v občini Slovenska Bistrica gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Spodnja Polskava, ki so počakali do izgoretja saj in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.02 je na cesti IV. Prekomorske v Ajdovščini zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar, ki je kurilnico uničil, pogasili, prezračili prostore in iz zadimljenega objekta umaknili stanovalce.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 15.25 je v kletnih prostorih trgovine Mercator v Luize Pesjakove ulice v Ljubljani, zaradi okvare na enem izmed kompresorjev, uhajal plin. Osebje trgovine je izvedlo evakuacijo kupcev pred prihodom gasilcev GB Ljubljana. Gasilci so prezračili prostor in opravili meritve, ki niso pokazale povečanih vrednosti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.29 so v naselju Vinišče v občini Renče – Vogrsko pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranili najdenih 38 kosov različnih ubojnih sredstev v skupni teži 79,76 kg ter opravili detekcijo terena.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 18.25 so v Kropi, občina Radovljica, v stanovanjskem bloku že več dni pogrešali starejšo osebo. Gasilci PGD Kropa so v prisotnosti policistov in reševalcev, s tehničnim posegom vstopili in v stanovanju našli mrtvo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.33 je na Rožni ulici v Kočevju iztekala voda v kopalnici. Gasilci PGD Kočevje so zaprli ventili na kotličku in tako preprečili nadaljnjo iztekanje vode.

Ob 7.44 so na Lavrici Pod Strahom, občina Škofljica, gasilci PGD Lavrica skozi balkonska vrata vstopili v stanovanje. Na tleh je ležala starejša oseba, katero je obšla slabost. Prevzeli so jo reševalci NMP in jo prepeljali v bolnico.

Ob 15.04 je na Kračmanovi cesti v Šmarju - Sap občanka padla z višine okoli 4 metre. Posredovali so gasilci PGD Šmarje - Sap, ki so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč občanki do prihoda reševalcev NMP. Poškodovano občanko so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.22. so v naselju Šalovci v istoimenski občini gasilci PGD Šalovci vstopili skozi okno stanovanjske hiše v Šalovcih, kjer so našli onemoglo osebo. Obolelo osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.41 je na cesti Brezno–Zg. Kapla, občina Podvelka, drevo viselo čez cesto. Posredovali so delavci Komunalnega podjetja (KP) Radlje ob Dravi, ki so drevo odžagali.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:                                                   

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/