Skoči do osrednje vsebine

Svet Republike Slovenije za visoko šolstvo o izhodiščih za prihodnji nacionalni program na podorčoju visokega šolstva

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Svet Republike Slovenije za visoko šolstvo se je danes sestal na redni seji, na kateri so članice in člani obravnavali predlog strokovnih izhodišč Nacionalnega programa visokega šolstva 2021-2030.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je izpostavila aktualno krizo kot priložnost za preoblikovanje izobraževanja in usposabljanja za naslednje desetletje. Članice in člani Sveta so se seznanili tudi z Evropskim Programom za preobrazbo in ostalimi pobudami na ravni EU, ki so pomembne za razvoj slovenskega visokega šolstva do leta 2030.

Ekspertna skupina je Svetu predstavila predlog izhodišč, čemur je sledila konstruktivna razprava in izmenjava stališč in pogledov članov in članic Sveta, ki so vabljeni k podaji pisnih komentarjev.

Svet RS za visoko šolstvo bo z delom na izhodiščih nadaljeval na prihodnji seji, ki bo predvidoma januarja. Po potrditvi izhodišč na svetu bo sledil odprti dialog z vsemi deležniki, ki ga bo pripravilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Ministrstvo bo pristopilo k pripravi predloga Nacionalnega programa visokega šolstva na podlagi strokovnih izhodišč šele, ko bodo ta potrjena na Svetu Republike Slovenije za visoko šolstvo.