Skoči do osrednje vsebine

Podelitev Čopovih diplom in Čopovih priznanj za leto 2020

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, krovna organizacija slovenskih knjižničarjev, že tradicionalno podeljuje Čopove diplome, priznanja in plakete za dosežke na področju knjižničarstva 21. decembra.
Prejemniki Čopovih nagrad 2020

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije: podelitev Čopovih nagrad za leto 2020 | Avtor: ZBDS

Najvišjo stanovsko nagrado, Čopovo diplomo za izredno pomembno življenjsko delo na področju knjižničarstva, ki je širšega pomena in prispeva k ugledu in napredku stroke, sta prejeli mag. Angela Čuk iz specialne knjižnice Krka Novo mesto in dr. Alenka Kavčič-Čolić iz Narodne in univerzitetne knjižnice.

Knjižničarske stanovske nagrade nosijo ime po slovenskem knjižničarju in kot mu pravi Prešeren "velikanu učenosti" Matiji Čopu zaradi njegovega pomembnega prispevka k razvoju slovenskega knjižničarstva. Stanovske nagrade so podeljene posameznikom, ki predano krepijo položaj knjižnic v družbi, tako da v širše družbeno okolje prenašajo dosežke bibliotekarske stroke in na ta način plemenitijo tako strokovno javnost kot tudi širše družbeno okolje. Knjižnice bogatijo družbeno okolje s preprostimi projekti, ki nimajo tistega blišča, ki najpogosteje prikliče podporo izven javno finančnih okvirjev, a so vseeno s svojimi storitvami ena najpomembnejših mrež v sistemu vrednot, saj predstavljajo odprtost in enakopravnost ter posredujejo zavedanje o pomenu znanja v sodobni družbi. Znanja, ki je gonilo razvoja in pogoj za osebno in družbeno rast. Znanja, ki je predpogoj za boljšo prihodnost.

Čopovo priznanje – priznanje za enkratne dosežke, ki so plod izvirnih strokovnih pristopov ali za posebne zasluge pri popularizaciji knjižničarstva, krepitvi ugleda knjižničarjev, knjižnic in knjižničarske stroke v javnosti ter za zasluge pri razvoju knjižnične dejavnosti – za leto 2020 sta prejela mag. Matjaž Eržen iz Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka in Veronika Rijavec Pobežin iz Mestne knjižnice Ljubljana.

Podelitev je potekala v spletnem okolju, posnetek si lahko ogledate na facebook strani Zveze bibliotekarskih društev Slovenije ali prek YouTube kanala

Tudi letošnji Čopovi nagrajenci (knjižica Čopovi nagrajenci 2020) so ponovni dokaz, da ima knjižnična dejavnost v Sloveniji odlično izobražene strokovnjake, ki svoje delo opravljajo z entuziazmom in posebno odgovornostjo do uporabnikov, ustanoviteljev in stanovskih kolegov.