Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. decembra 2020

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 20.12. 2020 opravljenih 1.446 testiranj in potrjenih 395 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 27,3 odstoten, kar je približno toliko kot pred tednom dni (27,41). V bolnišnicah se zdravi 1.271 bolnikov, od tega jih 208 potrebuje intenzivno nego, 22 je bilo odpuščenih. Umrlo je 26 oseb, od marca skupaj že 2.379.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 21.12. 2020 vključenih 1.359 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 340 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi in spremljajo situacijo v občini oziroma regiji. Občine ob pomoči RKS, Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin in pomagajo pri prevozih brisov. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode zaradi spremljanja spoštovanja ukrepov med prebivalci. Nekatere občinske ekipe prve pomoči so na dolžnosti v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. Še vedno poteka dostava toplih obrokov za socialno ogrožene otroke.

Največje število potrjenih primerov COVID-19 je v Pomurski in Posavski statistični regiji ter Jugovzhodni Sloveniji.

Poveljnik CZ Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Kranj

Ob 14.59 je v naselju Hrušica, občina Jesenice, pes ugriznil otroka in ga poškodoval. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice so ga na kraju oskrbeli in ga prepeljali v Splošno Bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 9.11 se je na gradbišču Šumi na Slovenski cesti v Ljubljani zgodila delovna nesreča. Delavec je padel z višine in utrpel hude poškodbe glave. Posredovali so reševalci NMP Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.59 je v Šentjoštu nad Horjulom, občina Dobrova - Polhov Gradec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjošt so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na kolesa in voznika preventivno pregledali ter ugotovili, da ne potrebuje zdravniške pomoči. Aktivirani so bili tudi gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.15 je na hitri cesti Vipava–Razdrto, občina Vipava, prišlo do trka treh osebnih vozil. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.48 se je v Bršljinu v Novem mestu prevrnilo osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in posuli razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.23 je v kraju Planina pri Sevnici, občina Šentjur, gorel pomožni objekt v sklopu stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Planina in Dobje, ki so zavarovali sosednji objekt, odklopili elektriko in pogasili požar.

Ob 21.01 je v podjetju na Cesti v Trnovlje v Celju zagorelo na električni napeljavi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje - Gaberje so požar pogasili, izklopili elektriko, prezračili prostore, izvedli meritve plinov po požaru in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Izpostava Kranj

Ob 17.33 je v Lazah v Kranju zagorelo v zabojniku za nevarne odpadke. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Bitnje in Stražišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.56 je v naselju Brezje nad Kamnikom, občin Kamnik, zaradi gorečih saj v dimniku zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Požar je pogasilo 39 gasilcev PGD Kamnik in Kamniška Bistrica. Razkrili so streho, pogasili žarišča, s termovizijsko kamero poiskali vroče točke na objektu, odstranili pogoreli material ter s pomočjo avto lestve prekrili ostrešje. Na objektu so tudi odklopili elektriko in plin.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.49 so v Dobravi pri Škocjanu zagorele saje v dimniku krušne peči v stanovanjski hiši. Gasilci iz PGD Dobrava so požar pogasili, dimnik očistili ter njegovo okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.28 je v naselju Zilje, občina Črnomelj, gorel skedenj v velikosti 8 x 12 metrov, v katerem so bile shranjene bale sena. Gasilci PGD Vinica in Zilje so požar pogasili, premetali ožgane bale in nato dokončno pogasili požarišče. Objekt in seno je bilo v požaru uničeno.

Izpostava Ptuj

Ob 11.47 se je v Hajdošah, občina Hajdina, zaradi pregretega dimnika vžgalo ostrešje nadstrešnice ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Hajdoše in Hajdina so požar na površini okoli 16 kvadratnih metrov pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 17.06 so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Hotinja vas ob Polanski cesti v Slivnici pri Mariboru, občina Hoče - Slivnica, na gradbišču pogasili gradbene odpadke.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.56 so v Tišinski ulici v Murski Soboti zagoreli odpadki pod nadstreškom stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 9.04 so v Vinarski ulici, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Slovenska Bistrica, z detektorjem plina preverili prisotnost nevarnih plinov v prostoru, prezračili prostor in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi osebe, ki je bila v prostoru.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 16.45 so v Migojnicah, občina Žalec, pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Zahodnoštajerske, Gorenjske in Ljubljanske regije na kraju uničili devet kosov nabojev kalibra 7,9 milimetrov, protiletalski naboj kalibra 20 milimetrov in tulec protiletalskega naboja kalibra 40 milimetrov.

Izpostava Kranj

Ob 15.02 je bilo v naselju Polica, občina Naklo, najdeno neeksplodirano ubojno sredstvo, minometna mina 81 mm, jugoslovanske izdelave iz obdobja do 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljanske in Gorenjske regije sta najdbo uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 6.41 je v objektu Zdravstvenem domu (ZD) Jesenice oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci GARS Jesenice so dvigalo izklopili, s tehničnim posegom odprli vrata kabine in iz nje rešili osebo. Obveščena je bila servisna služba.

Ob 8.27 je v Naselju Ivana Krivca, občina Kranjska Gora, smreka padla na stanovanjski objekt in poškodovala streho. Gasilci PGD Kranjska Gora so smreko odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.53 se je na Podgorski cesti v Ljubljani v zaklenjeni stanovanjski hiši nahajala poškodovana oseba. Še pred prihodom gasilcev je vhodna vrata s ključem odklenila soseda. Gasilci GB Ljubljana so poškodovanemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 10.23 so na Kvedrovi cesti v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do poškodovane osebe. Ti so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 23.19 so v Abramovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 2.40 so na Lovrencu na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do bolne osebe.

Ob 21.17 je v Groharjevi ulici v Mariboru zaradi poškodovane vodovodne napeljave iztekala voda v praznem stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in zaprli glavni ventil.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.02 so v Zvezni ulici v Murski Soboti, gasilci PGD Murska Sobota, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba. Za njo so poskrbeli reševalci NMP Murska Sobota.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/