Skoči do osrednje vsebine

Nagradna igra »Vklopi razum, zahtevaj račun!« je še vedno prekinjena

Datum žrebanja srečk iz leta 2020 bo odvisen od umiritve problematike koronavirusa in od zagotovljenih sredstev. Zaradi nepredvidljive situacije glede nadaljnjega poteka epidemije zaenkrat v letu 2021 ne načrtujemo nadaljevanja omenjene nagradne igre.

Do nadaljnjega prekinjamo nagradno igro »Vklopi razum, zahtevaj račun!«. Potrošniki bodo sicer do 31. 12. 2020 lahko še vedno preverjali račune s pomočjo mobilne ali spletne aplikacije »Preveri račun« in bodo s srečkami, tvorjenimi do tega datuma, vključeni v žrebanje, ki se prestavlja do nadaljnjega. Vse dosedanje in morebitne srečke do 31. 12. 2020 se bodo shranjevale in se uporabile v naslednjem žrebanju. Datum tega žrebanja pa bo odvisen od umiritve problematike koronavirusa in od zagotovljenih sredstev.

Zaradi nepredvidljive situacije glede nadaljnjega poteka epidemije zaenkrat v letu 2021 ne načrtujemo nadaljevanja omenjene nagradne igre. To pomeni, da bodo lahko potrošniki sicer tudi v letu 2021 in dalje preverjali račune s pomočjo mobilne aplikacije »Preveri račun«, le da bodo to počeli anonimno, saj se jim ne bodo kreirale srečke za sodelovanje v nagradni igri.

Nagradna igra »Vklopi razum, zahtevaj račun!« je potekala od leta 2016 dalje, ko so bile uvedene davčne blagajne. Njen glavni namen je bil spodbujanje potrošnikov, da račun zahtevajo, vzamejo, ga preverijo in pošljejo na Finančno upravo. Na ta način potrošniki pripomorejo k dvigu davčne kulture in zmanjševanju sive ekonomije, saj Finančna uprava dobi povratno informacijo o tem, kdo izdaja napačne račune in kakšne so nepravilnosti. S tem lahko z manjšimi delovnimi resursi poveča učinkovitost nadzora. Podatki kažejo, da je bil njen namen dosežen, saj so si potrošniki v petih letih na svoje mobilne telefone prenesli aplikacijo »Preveri račun« skoraj 150.000-krat, in preko nje preverili ter na Finančno upravo poslali kar 35 milijonov računov. Potrošniki so tako v petih teh letih vsaj enkrat preverili veliko večino izdajateljev računov.

Ob tem pozivamo potrošnike, da tudi v prihodnje uporabljajo aplikacijo Preveri račun in s tem pripomorejo k dvigu davčne kulture v Sloveniji.

Več informacij je objavljenih na spletni strani nagradne igre.