Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj na okrogli mizi o demografskem skladu

Minister Andrej Šircelj se je udeležil spletne okrogle mize "Pričakovanja MekoS o demografskem skladu" v organizaciji Medgeneracijske koalicije Slovenije.
Dekorativna portretna fotografija

Minister za finance | Avtor: Polona Avanzo

Minister je uvodoma dejal, da demografski sklad v Sloveniji pričakujemo več let in da je cilj združitve državnega premoženja bolj enoten, varen, pregleden in učinkovit način.

"Demografski sklad ni edini vir pokojnin, je pa dolgoročni vir. Gre za način, ki povezuje generacije. Prelomno leto bo leto 2042, ko bo upokojencev več od zavarovancev," je poudaril minister, ki je razložil, da vse projekcije do leta 2070 kažejo, da se bo število upokojencev povečalo, sorazmerno s tem pa se bodo povečal tudi transferji v pokojninsko blagajno.

"Potrebno je pravično, uravnoteženo in gospodarno ukrepanje že danes. Namen demografskega sklada je sofinanciranje pokojninske blagajne in razbremenitev proračuna, da bomo lahko nemoteno izvajali ostale socialne, razvojne, investicijske in druge politike države," je še dejal minister, ki je prepričan, da se bo z združitvijo premoženja povečala učinkovitost in donosnost.