Skoči do osrednje vsebine

Med predlaganimi ukrepi tudi solidarnostni dodatek za otroke in izredna pomoč ob rojstvu otroka

Vlada je dne 19. 12. 2020 določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma tako imenovani PKP7 in ga posredovala v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije. PKP7 v državnem zboru še ni bil sprejet. Predlog zakona med drugim prinaša tudi enkratni solidarnostni dodatek za otroke in izredno pomoč ob rojstvu otroka.

Enkratni solidarnostni dodatek za otroke

Upravičenec do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 50 eurov za otroka bo eden od staršev ali druga oseba za vsakega otroka, za katerega je upravičen do otroškega dodatka v prvem do petem dohodkovnem razredu za mesec november 2020.

Upravičenec do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 50 eurov bo tudi rejnik za otroka do dopolnjenega 18. leta, za katerega ima v novembru 2020 sklenjeno veljavno rejniško pogodbo v skladu z določbami zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.

Ne glede na zakon, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, se do konca epidemije poveča znesek dodatka za velike družine, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev te pravice, in sicer za 100 eurov za družino s tremi otroki in za 200 eurov za družino s štirimi ali več otroki.

Enkratni solidarnostni dodatek se izplača do 31. januarja 2021. Izplačilo bo izvedeno po uradni dolžnosti, posebne vloge se ne vlaga.

Izplačilo na podlagi otroškega dodatka in dodatka za veliko družino se ne izključujeta in družina lahko prejme na obeh podlagah.

Izredna pomoč ob rojstvu otroka

Upravičenec do izredne pomoči ob rojstvu otroka v višini 500 eurov bo eden od staršev za otroka s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, rojenega od dne uveljavitve tega zakona do eno leto po koncu epidemije.

Izplačilo izredne pomoči ob rojstvu otroka bo izvedeno po uradni dolžnosti za vse upravičence do »redne« pomoči ob rojstvu otroka, ki izpolnjujejo pogoje.

Izredna pomoč ob rojstvu otroka se zagotovi, ker imajo mnoge družine v času epidemije nižje dohodke zaradi čakanja na delo, varstva otroka zaradi zaprtja vrtcev in šol, izgube zaposlitve. Poleg navedenega je to tudi ukrep družinske politike za spodbujanje rojstev.