Skoči do osrednje vsebine

Jutri pričetek brezplačnega in prostovoljnega množičnega testiranja s hitrimi testi

Na današnji novinarski konferenci je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne predstavila množično testiranje, ki se lahko jutri prične v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in Ptuju. V ogroženih krajih bo od jutri dalje poleg Ptuja, še testiranje v Lenartu in Sevnici. O točni lokaciji in pričetku bodo prebivalci obveščeni preko lokalnih skupnosti.
mag. Marija Magajne za govorniškim odrom na vladni novinarski konferenci

mag. Marija Magajne | Avtor: Ministrstvo za zdravje

»Jutri pričenjamo prostovoljno in brezplačno testiranje s HATG testi po Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom. Pričetek smo za en dan zamaknili, saj smo med vikendom še strokovno usklajevali vsebine sporočil in razširili lokacije. V okviru javnega poziva smo prejeli 52 prijav za mobilne enote, ki vključujejo okoli 130 timov. To so predvsem zdravstveni domovi, koncesionarji ter še nekateri drugi, ki imajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti," je pojasnila državna sekretarka.

Hitrih testov imamo dovolj. Pozitivni na hitrem testu bodo zavedeni v posebno evidenco, ki jo bomo z jutrišnjem dnem poročali ločeno od PCR testov. S sabo morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni potrebno posebej naročati. Preprosto pridete na lokacijo, kjer vam usposobljeno osebje odvzame bris. Ob tem posebej poudarjamo, da se držite vseh priporočil, predvsem varnostne razdalje."

Če ste na testu pozitivni, pojdite domov in se nemudoma izolirajte. Doma kontaktirajte svojega izbranega zdravnika. Negativni rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj ste čez dve uri že lahko pozitivni. Še naprej upoštevajte vsa priporočila."

Glede cepljenja je pojasnila, da bi nekaj manj kot 10.000 odmerkov cepiva lahko predvideno prejeli 26. 12. 2020. S cepljenjem bomo pričeli takoj, ko bodo izvedeni postopki priprave cepiva in distribucije na mesta cepljenja.

"Prve prejete odmerke bomo namenili oskrbovancem in zaposlenim v domovih za starejše ter najbolj izpostavljenim in ogroženim zdravstvenim delavcem v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Cepljenje se opravi z dvema odmerkoma v razmaku 21 dni."

Ministrstvo za zdravje je domove za starejše občane, zdravstvene domove in bolnišnice zaprosilo za posredovanje podatkov o interesu za cepljenje. Na podlagi prejetih podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravlja razdelilnik za delitev cepiva po cepilnih centrih, kjer se bo cepljenje izvajalo.

"Zdravstvene domove in bolnišnice smo tudi pozvali, da prično z zbiranjem naročil za cepljenje oseb, ki sodijo med prednostne skupine v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja. To so poleg oskrbovancev in zaposlenih v domovih za starejše še vsi ostali zdravstveni delavci, nato pa sledijo starejši (60 let in več), še nadalje kronični bolniki, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni in nato skupine kritične infrastrukture," je še pojasnila.