Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. decembra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 19. 12. 2020 opravljenih 2.646 testiranj in potrjenih 884 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 33,4 odstoten, kar je bistveno več kot dan prej (25,5). V bolnišnicah zdravijo 1.214 bolnikov s COVID-19, od tega 201 bolnik potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnice so odpustili 41 oseb. Umrlo je 39 oseb s COVID-19, od marca skupaj 2.353.

V vrhu po 14-dnevni incidenci potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ostajajo naslednje statistične regije: Posavska, Jugovzhodna Slovenija in Pomurska.  Stanje je najboljše v Goriški, Obalno-kraški in Osrednjeslovenski statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 20. 12. 2020 vključenih 575 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 21 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu in spremljajo razmere v regiji in občinah. Občine ob pomoči Rdeči križ Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V vseh regijah občinski štabi CZ spremljajo razmere v domovih za starejše občane in socialno-varstvenih zavodih. Izvajajo terenske obhode in ugotavljajo, da občani večinoma spoštujejo predpisane ukrepe.

Regijski štab CZ Notranjska poroča o povečanem prometu v smeri proti Hrvaški. V DU Sežana bodo na podlagi mnenja koordinatorke izvedli notranjo reorganizacijo sivih in rdečih con.

Regijski štab CZ za Severnoprimorsko navaja, da so zaradi povečanega navala občanov na Lokve zagotovili prisotnost prostovoljcev, mestnih redarjev in pripadnikov ekipe prve pomoči, ki so urejali promet in hkrati opozarjali na upoštevanje ukrepov. Danes se je odprlo Kaninsko smučišče, posebnosti ne beležijo.

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Z ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ne poročajo. Naloge so stalne in se bistveno ne spreminjajo. Med vikendom imajo organizirana dežurstva za primer nujnega ukrepanja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 9.00 so gorski reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Kranj, GRS Jezersko in GRS Tržič nadaljevali z iskanjem pogrešanega planinca na območju Grintovca. Iskanje je bilo neuspešno.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.27 se je na smučišču Krvavec, občina Ambrož pod Krvavcem, pri padcu poškodoval smučar. Reševalec RTC Krvavec je poškodovanca na kraju oskrbel in nato prepeljali v dolino.

Ob 13.26 se je smučišču Vogel, občina Bohinj, na zaprti progi poškodoval smučar. Reševalec na smučišču je skupaj z gorskimi reševalci GRS Bohinj poškodovanega smučarja na kraju oskrbel in nato z motornimi sanmi prepeljal v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 17.19 sta v naselju Obrat, občina Benedikt, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor so odklopili akumulatorje na vozilih in vozišče očistili razlitih motornih tekočin.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 0.33 se je v stanovanjskem bloku na Ulici Sergeja Mašere v Kopru pojavil dim. Stanovalci so kup gorečih smeti pogasili pred prihodom gasilcev. Gasilci GB Koper so požar pogasili do konca in prezračili objekt.

Ob 0.56 je na Cesti na Markovec v Kopru gorel nadstrešek. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so požar na površini približno štirih kvadratnih metrov pogasili. Zgorel je nadstrešek, motorno kolo in sedežna garnitura.

Izpostava Kranj

Ob 16.06 so se v naselju Britof, občina Kranj, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Goreče saje so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Britof in nato očistili dimnik.

Ob 20.33 so se v naselju Ovsiše, občina Radovljica, vnele saje v dimniku. Gasilci iz PGD Podnart so pogasili požar in očistili dimno tuljavo. Gasilci iz PGD Radovljica so objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.32 je v Maroltovi ulici v Ljubljani zagorelo v stanovanju več stanovanjskega objekta. Ob prihodu gasilcev, lastnice stanovanja ni bilo. Posredovali so gasilci iz GB Ljubljana in PGD Ježica. Evakuirali so stanovalce prvega nadstropja, s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, pogasili požar v dnevni sobi, izklopili elektriko ter odklopili plin. Prezračili so stanovanje ter hodnik in razlito požarno vodo posesali s sesalnikom za vodo.

Ob 19.50 so se v Mahovniku, občina Kočevje, v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci iz PGD Mahovnik so pogasili požar in očistili dimnik. S termovizijsko kamero so pregledali dimnik in okolico, obvestili pristojno dimnikarsko službo ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 23.07 je ob Poti na Rakovo jelšo zagorela baraka, požar pa se je razširil še na dve baraki poleg. Gasilci iz GB Ljubljana in PGD Ljubljana Trnovo so požar pogasili. Dve baraki sta uničeni, ena pa poškodovana.

Izpostava Maribor

Ob 15.42 je v naselju Vukovski Dol, občina Pesnica, zagorelo v dimniku lesenega vikenda. Požar, ki je zajel večji del objekta v velikosti 64 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Jarenina, Pernica in Jakobski dol ter nato zaščitili poškodovani del objekta.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 13.23 je na Titovi cesti v Mariboru na parkirišču zagorelo zapuščeno osebno vozilo. Požar, ki je zajel zadnji del vozila, so pogasili gasilci GB Maribor.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 0.54 je na Cesti na Markovec v Kopru gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.20 je na ulici Bežigrad v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke ob vhodu v trgovino. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 17.09 je na Kolodvorski cesti v Ormožu iz avtobusa iztekalo gorivo. Gasilci PGD Ormož so oljni madež posuli z absorpcijskim sredstvom in očistili vozišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 12.41 je na ulici Tuga Vidmarja v Kranju v okvarjenem dvigalu ostala ujeta oseba. Iz dvigala so osebo rešili gasilci GARS Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.18 so v ulici Pod vrbami v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana do poškodovane občanke. Gasilci so tudi nudili pomoč pri prenosu in oskrbi. Reševalci pa so nato poškodovanko prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.53 so na Pražakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do ponesrečenca. Reševalci so osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Pri posredovanju je bila prisotna tudi policija.

Ob 18.54 je bila v Wolfovi ulici v Ljubljani na javnih straniščih pod Tromostovjem v WC kabini neodzivna oseba. Posredovali so gasilci GB Ljubljana. S tehničnim posegom so odprli vrata kabine ter reševalcem NMP UKC Ljubljana omogočili dostop do osebe. Ti so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.57 je na Partizanski poti v Slovenj Gradcu v večnamenskem objektu počila cev centralne napeljave. Voda je poplavila bivalne površine. Gasilci PGD Slovenj Gradec so iz prostorov prečrpali okoli štiri kubične metre vode. Posredovali so tudi dežurni delavci KP Slovenj Gradec.

Ob. 20.32 se je na cesto na relaciji Vič - Goriški vrh v občini Dravograd, podrlo več dreves. Posredovali so dežurni delavci KP Dravograd, ki so drevje razžagali in odstranili s ceste.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/