Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. decembra 2020.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 18. 12. 2020 opravljenih 5.600 testiranj in potrjenih 1.427 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,5 odstoten, kar je podobno kot dan prej. V bolnišnicah zdravijo 1.199 bolnikov s COVID-19, od tega 202 bolnika potrebujeta intenzivno nego. Iz bolnišnice so odpustili 93 oseb. Umrlo je 40 oseb s COVID-19, od marca skupaj 2.314.

V vrhu po 14-dnevni incidenci potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ostajajo naslednje statistične regije: Jugovzhodna Slovenija, Posavska in Pomurska. Stanje je najboljše v Obalno-kraški, Goriški in Osrednjeslovenski statistični regiji.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 19. 12. 2020 vključenih 613 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 41 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu in spremljajo razmere v regiji in občinah. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Regijski štab CZ Notranjska je poročal o velikih zastojih na mejnih prehodih s Hrvaško. V domu upokojencev Sežana je koordinatorka opravila ogled rdeče cone, pred Domom starejših občanov (DSO) Ilirska Bistrica pa so pripadniki CZ postavili šotor in omogočili vzpostavitev tretje brezstične točke za srečanje oskrbovancev s svojci.

Regijski štab CZ Gorenjska poroča, da Civilna zaščita skupaj s policijo, medobčinskim inšpektoratom in redarstvom v Kranjski Gori poostreno nadzoruje območje žičnic in drugih turistično bolj izpostavljenih krajev. Policija opravlja kontrolo na mejnem prehodu Karavanke in Ljubelj.

Poveljnik CZ Občine Piran je dal pobudo za organizirano tedensko brezplačno testiranje oseb iz Centra za socialno delo (CSD), ki nudijo oskrbo na domu, saj se bojijo ponovitve verižnih okužb. Izvedeli so namreč, da je bila ena od teh oseb pozitivna.

Vlada RS je danes obravnavala in potrdila predlog Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije (PKP7). Sprejela je tudi načrt ukrepov, ki bodo veljali med božično novoletnimi prazniki.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Z ministrstev, ki so poslala poročila, o posebnostih ne poročajo. Med vikendom imajo organizirana dežurstva za primer nujnega ukrepanja.

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Služba za podporo Štabu CZ RS je pripravljala opomnik o aktivnostih Civilne zaščite in skupnem številu vključenih pripadnikov v letu 2020.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 7.00 so na območju Grintovca, občina Preddvor, gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj nadaljevali z iskalno akcijo za pogrešano osebo. Iskanje je potekalo preko celotnega dne v izredno težkih razmerah in vremenskih pogojih vendar osebe niso našli. Z iskanjem bodo nadaljevali ko se pogoji izboljšajo.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Novo mesto

Ob 13.56 je pri sestopu z Golega hriba, občina Kočevje, pohodnici zdrsnilo in si pri tem zlomila nogo. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje in Predgrad, ki so jo prenesli do ceste in predali reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) Kočevje v nadaljnjo oskrbo.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 14.41 so v naselju Veliko Mraševo, občina Krško, gasilci Poklicne enote Krško (PGE) Krško iz stanovanjske hiše prenesli obolelo osebo do vozila in jo prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.47 so na avtocestnem odseku Drnovo – Čatež, občina Krško, trčila tri osebna vozila. Poškodovani sta dve osebi. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in počistili cestišče. Nudili so pomoč policiji, delavcem Družbe za avtoceste republike Slovenije (DARS) in reševalcem pri oskrbi poškodovancev. Reševalci NMP Krško so poškodovani osebi oskrbeli in predali reševalcem NMP Brežice, ki so ju prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 20.44 je v bližini naselja Gobovce, občina Naklo, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se prevrnil na bok. Oseba, ki ni bila poškodovana, je ostala ujeta v vozilu. Posredovali so gasilci Gasilsko reševalna služba (GARS) Kranj, ki so kraj dogodka tehnično in požarno zavarovali, osebo rešili iz vozila ter vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in kraj dogodka osvetljevali.

Izpostava Postojna

Ob 13.15 sta na avtocesti Ljubljana-Postojna, pri počivališču Ravbarkomanda, v smeri proti Ljubljani, trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna, delavcem DARS-a in policiji. Ena poškodovana oseba je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, druga je bila oskrbljena na kraju dogodka.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.08 st v naselju Zgornja Vižinga, občina Radlje ob Dravi, trčili vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem pa so eno poškodovano osebo oskrbeli in pripeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.26 sta na Partizanski cesti, občina Trbovlje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci Zdravstveno reševalni center Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pa so eno poškodovano osebo oskrbeli in pripeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 16.50 je na železniškem postajališču Dolgi most v Ljubljani vlak povozil občana. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem pri prenosu preminule osebe.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.44 je na Kratki poti na Polzeli zagorela elektro omarica. Gasilci PGD Polzela so ogenj pogasili, dežurni delavec Elektro podjetja pa je izklopil elektriko.

Ob 16.08 so v Mlačah občina Slovenske Konjice gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Loče so goreče saje pogasili, s termo kamero pregledali dimnik in prostore ter nudili pomoč dimnikarju pri čiščenju dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.41 so v naselju Luče v občini Grosuplje zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Grosuplje, Luče, Velika Loka in Žalna, ki so ohladili in očistili dimnik ter pregledali prostore. Materialna škoda ni nastala.

Ob 17.57 so v naselju Rovte, občina Logatec, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev PGD Rovte na kraj so domači sami pogasili požar. Gasilci so preventivno s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico. Ugotovili so, da je dimnik popokal in lastnikom odsvetovali kurjenje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.45 so v Avčah, občina Kanal, gasilci PGD Avče in Kanal pogasili tleče saje v dimniku stanovanjske hiše. Očistili so dimno tuljavo in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.50 je v Podbevškovi ulici v Novem mestu v mizarski delavnici zagorela električna inštalacija stropne svetilke. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili delavci. Gasilci iz Gasilsko-reševalni center Novo mesto (GRC) Novo mesto so s termovizijsko kamero pregledali luč in okolico.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.16 je v Ulici arhitekta Novaka v Murski Soboti gorelo na dvorišču zapuščene poslovne stavbe. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so požar pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.29 je na Hrastelovi skali nad naseljem Selo pri Zagorju, občina Zagorje ob Savi, gorel lesen križ. Do prihoda gasilcev PGD Ravenska vas in Zagorje mesto je ogenj že ugasnil. Na kraju so bili tudi policisti policijske postaje (PP) Zagorje ob Savi.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 20.44 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gorel zabojnik za papir. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 00.20 sta na dveh lokacijah v Glavarjevi ulici v Ljubljani gorela zabojnika za odpadni papir in plastiko. Še pred prihodom gasilcev na kraj so požar pogasili policisti. Gasilci GB Ljubljana so preventivno ohladili okolico in do konca pogasili požarišče.

Ob 23.29 je na Černetovi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za papir. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so pogasili poškodovan zabojnik ter opravili pregled z termovizijsko kamero ostalih zabojnikov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.29 je parkirišču v Murski Soboti iz tovornega vozila izteklo gorivo. Gasilci PGD Murska Sobota so sanirali okrog dvajset kvadratnih metrov velik madež.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.53 so na izlivu potoka Bezgavec v reko Krko v Novem mestu opazili, da je voda motna in obarvana v belo. Gasilci GRC Novo mesto so pregledali potok in brežine od izliva proti Muhaberju, kjer je bila voda še vedno belo motna. Območje je pregledal tudi ribiški čuvaj. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, ki bodo raziskale vzrok onesnaženja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.38 so na Cankarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 16.56 so v Koželjskega ulici v Velenju gasilci PGD Velenje nudili pomoč onemogli osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.13 so na Češminovi cesti v Ihanu, občina Rodica, gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.15 so na Linhartovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.00 so v naselju Gresovščak, občina Ljutomer, gasilci PGD Gresovščak odstranili drevo, ki se je podrlo preko cestišča in poškodovalo električni drog.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.22 so na sprehajalni poti v Portovalu v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto pri oživljanju onemogle osebe. Osebo, ki je na kraju umrla, so prenesli iz gozda in jo predali pristojni službi. Na kraju so bili prisotni policisti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.05 so v ulici Prisoja v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovana je bila prepeljana v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 8.25 je v Št. Janžu pri Radljah, občina Radlje ob Dravi, nagnjeno drevo nevarno viselo in ogrožalo stanovanjsko hišo. Odstranili so ga gasilci iz PGD Radlje ob Dravi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/