Skoči do osrednje vsebine

Odziv Slovenske vojske na poročanje o napotitvi okuženega vojaka na Kosovo

V Slovenski vojski so potrdili, da sta bila med 230 pripadniki napotenimi na Kosovo tudi dva s potrjenim pozitivnim testom na okužbo s SARS-CoV-2. Odločitev za njuno napotitev na Kosovo je bila sprejeta s strani stroke in v skladu z veljavnimi protokoli.

V Sloveniji se po navodilu NIJZ odreja karantena 10 dni. Iz tega razloga in usklajeno z doktrino v Sloveniji, tudi Operativna skupina Vojaške zdravstvene enote za delo pripadnikov Slovenske vojske v Sloveniji odreja 10 dnevno karanteno. V skladu s strokovnimi dognanji vemo, da v času prvih deset dni zboli 97% oseb, ki imajo pozitiven izvid na SARS-CoV-2. Nekaj odstotkov možnosti je, da zboli oseba šele 11. -14. dan, kar poroča infektološka stroka in potrjujejo posamezni primeri zbolelih. Skladno z zdravstveno doktrino oseba po preboleli bolezni deset dni od pojava prvih simptomov (lažjem in srednjem poteku bolezni) ni kužna pod pogojem, da v zadnjih 48 urah ni kazala nobenih značilnih znakov bolezni. Za vse pripadnike je bila odrejena 14-dnevna samoizolacija, dva dni pred odhodom izveden PCR test in hitri antigenski test (HAT) na dan odhoda v tujino.

Po prihodu na Kosovo se je pokazalo, da eden od pripadnikov ni več kužen, drugi pa je še vedno bil, kljub upoštevanju vseh usmeritev stroke. Kljub vsemu navedenemu je torej dejstvo, da je en pripadnik ne glede na domnevo, da ni več kužen, to bil in zato okužil nekaj pripadnikov kontingenta. Z visoko stopnjo zanesljivosti sklepajo, da se je na ta način okužilo še šest pripadnikov. Vsi okuženi pripadniki so v karanteni, nihče od njih nima težje oblike bolezni in je za njih ustrezno poskrbljeno.

Vsi ostali pripadniki kontingenta opravljajo svoje redne naloge.