Skoči do osrednje vsebine

Generalmajor Glavaš poudaril, da je Slovenska vojska eden od temeljev naše varnosti, vojaški instrument moči države in ključni dejavnik naše obrambe

V četrtek, 17. decembra, je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor v predsedniški palači v čin generalmajorja povišal načelnika Generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša.

Predsednik je ob tem poudaril, da je to prelomni korak v karieri vsakega vojaka, ki si ga je s svojim delom in rezultati brez dvoma zaslužil. Povedal je, da je načelnik vojak in častnik od samega začetka Slovenske vojske, pozna jo z vseh njenih najmočnejših plati, ve pa tudi za njene slabosti in pomanjkljivosti, kar mu daje potrebne kompetence in ga hkrati zavezuje, da skupaj z drugimi poveljniki našo vojsko povede k zastavljenim ciljem.

Generalmajor Glavaš se je zahvalil za izkazano zaupanje in dodal, da sam v ospredje postavlja cilje, h katerim bi moral peljati vojsko, ter poudaril, da bi si želel obstoj širšega družbenega razumevanja in zavedanja o potrebnih virih za nacionalno obrambo, »ne na račun drugih, vendar ob zavedanju, da je varno okolje osnova uresničevanja ostalih vrednot vsake družbe.«

Generalmajor Robert Glavaš se je rodil leta 1962. V Slovenski vojski je zaposlen od leta 1991. V vojaški karieri je opravljal različne poveljniške in štabne dolžnosti doma, v mednarodnih poveljstvih ter mednarodnih operacijah in misijah na Kosovu in v Afganistanu. Skladno s 63. členom Zakona o obrambi generale povišuje predsednik republike na predlog ministra in po predhodnem soglasju vlade.