Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. decembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 16. 12. 2020 opravljenih 6.350 testiranj in potrjenih 1.642 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,8 odstoten (dan prej 32 odstoten). V bolnišnicah zdravijo 1.229 bolnikov s COVID-19, od tega 208 na intenzivni negi, 116 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 43 oseb s COVID-19, od marca skupaj 2.233.

V vrhu po 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev so Posavska, Jugovzhodna Slovenija in Pomurska statistična regija.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 17. 12. 2020 vključenih 1.652 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 360 pripadnikov humanitarnih organizacij.

V Uradnem listu RS, št. 190/20 so bili objavljeni Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije in drugi odloki vezani na ukrepe za preprečevanje epidemije.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 15.24 se je v Vrbini, občina Krško, delavec z gradbenim dvigalom približal električnim vodnikom tako, da je prišlo do preboja. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so kraj dogodka zavarovali, ozemljili vozilo, nudili pomoč poškodovanemu delavcu in pri njegovem prenosu. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so ga oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.17 je v Ulici rdečega križa, občina Ljubljana, na gradbišču delavec padel v dva metra globok jašek in se poškodoval. Reševalci NMP Ljubljana so ga oskrbeli ter prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.          

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.22 je na Ravnah na Koroškem osebo poškodoval električni udar. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem. Oseba je na kraju preminula.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.37 je v naselju Mali Vrh v občini Šmartno ob Paki obtičalo dostavno vozilo na makadamskem cestišču in delno zapeljalo s cestišča ter nasedlo. Gasilci  Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj dogodka in s pomočjo žičnega potega in vitla potegnili vozilo nazaj na cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.04 je v Razlagovi ulici v Ljutomeru osebno vozilo zdrsnilo s ceste in se ustavilo na brežini potoka Ščavnica. Gasilci PGD Ljutomer so vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na cesto, poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 5.51 sta pred uvozom na avtocesto v Postojni, smer proti Ljubljani, čelno trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci iz PGD Postojna. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč ekipi NMP Postojna. V nesreči sta se dve osebi lažje poškodovali.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.36 sta na Hmelini v Radljah ob Dravi v istoimenski občini trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator in počistili cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.49 so v Mariborski ulici v Ljubljani v večstanovanjskem objektu gorele saje v dimniku v eni od dimniških tuljav. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so v peči odstranili gorečo vsebino, odklopili cev peči od tuljave in pogasili saje.

Izpostava Maribor

Ob 14.14 so v naselju Spodnja Volčina v občini Lenart gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Volčina in Lenart so pogasili goreče saje.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 21.15 je na Tovorni ulici v Celju gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGE Celje so pogasili požar na vozilu, odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero. O požaru so bile obveščene tudi pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.35 je pri bencinski črpalki na Tržaški cesti v Ljubljani zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Požar je pričel gasiti voznik vozila, dokončno pa so ga gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 4.17 se je v naselju Preloge, občina Slovenska Bistrica, tovorno vozilo pregrelo v predelu izpušnega sistema, zaradi česar se je močno kadilo. Posredovali so gasilci iz PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice. Izpušni sistem so ohladili in preprečili požar. Voznika z vozilom so pospremili do parkirišča v Tepanju, kjer so vozilo še enkrat temeljito pregledali.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.10 so v Grižah v občini Žalec gasilci PGD Griže pogasili manjše pogorišče, ki se je ponovno vnelo, ko je oseba, ki je kurila pod nadzorom zapustila kraj kurjenja.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.11 je na Vojkovi cesti v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za embalažo. Pogasili so ga gasilci iz GB Ljubljana.

Ob 2.27 je Topniški ulici v Ljubljani gorel komunalni zabojnik za plastiko. Pogasili so ga gasilci iz GB Ljubljana.

Ob 16.00 so gasilci GB Ljubljana na Galjevici v Ljubljani pogasili gorečo vsebino velikega zabojnika za mešane komunalne odpadke. Zaradi hitrega posredovanja gasilcev je zabojnik ostal nepoškodovan.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 16.40 se je na Kidričevi cesti v Škofji Loki širil vonj po plinu. Gasilci PGD Škofja Loka so v sodelovanju s policisti izpraznili bližnjo okolico,  z detektorjem plina pregledali okolico in odkrili poškodovan ventil. Na kraj dogodka so prišli  pristojni delavci za sanacijo poškodovanega ventila.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.18 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije posredovala na območju Rožne doline v občini Nova Gorica, kjer sta odstranila najdene tri topovske granate, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Ubojna sredstva so prepeljali v za to namenjeno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.51 so v Libojah v občini Žalec gasilci PGD Kasaze - Liboje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.51 so v naselju Dolnja Počehova v občini Pesnica gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanje in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Ob 10.26 je v Cankarjevi ulici v Lenartu v Slovenskih Goricah, občina Lenart, v kleti stanovanjskega objekta počila vodovodna cev, voda pa je poplavilo klet na površini okoli 900 kvadratnih metrov večstanovanjske stavbe. Gasilci PGD Lenart so zaprli vodovodni ventil in izčrpali vodo iz objekta.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.54 so v Mušičevi ulici v Novem mestu gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto pri oživljanju in prenosu onemogle osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 10.17 so v Ulici Borisa Kraigherja v Kidričevem gasilci PGD Talum odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. V nadaljnjo oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.01 sta v ulici Čečovje na Ravnah na Koroškem gasilca KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom rešila ujeto osebo iz dvigala večstanovanjskega objekta.

Ob 20.44 je v Podpeci, občina Črna na Koroškem, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča v jarek. Iz jarka so vozilo povlekli nazaj na vozišče gasilci PGD Črna na Koroškem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje.