Skoči do osrednje vsebine

Sistem za opozarjanje voznikov na pravilno varnostno razdaljo

Direkcija za infrastrukturo je pripravila projekt na dveh odsekih (Kranj–Škofja Loka in Izola–Jagodje), kjer bo začasno postavila aktivni sistem za opozarjanje voznikov na varnostno razdaljo.

Sistem je sestavljen iz detekcijske enote in LED prikazovalnika. Detekcijska enota je postavljena 50 do 100 metrov pred prikazovalnikom in meri varnostno razdaljo posameznega vozila. Informacijo o izmerjeni varnostni razdalji sporoči LED prikazovalniku. Ta voznika opozarja o ustrezni oziroma o neustrezni varnostni razdalji.

Zakon o pravilih cestnega prometa (44. člen) določa varnostno razdaljo dveh sekund oziroma minimalno ene sekunde v primeru kolone vozil, ki vozi z zmanjšano hitrostjo. V primeru, da ima izmerjeno vozilo ustrezno varnostno razdaljo se aktivira aktivna tabla s prikazom varnostne razdalje (zelena puščica, ki nakazuje varnostno razdaljo) in zelena kljukica in v kolikor varnostna razdalja ni ustrezna, se prikaže simbolika za varnostno razdajo (z rdečo puščico, ki nakazuje na premajhno varnostno razdaljo in potrebo po povečanju varnostne razdalje med dvema voziloma) in rdeč »X«.

Sistem ne beleži osebnih podatkov in ni namenjen izdajanju plačilnih nalogov za prekrške. Sistem prikazuje obvestila namenjena izboljšanju prometne varnosti z namenom izobraževanja in ozaveščanja voznikov na pravilno varnostno razdaljo.