Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša v video sporočilu nagovoril udeležence 15. Vrha slovenskega gospodarstva

Predsednik vlade Janez Janša je danes v video sporočilu nagovoril udeležence 15. Vrha slovenskega gospodarstva. Med drugim je poudaril, da bodo v prihodnosti zmagali tisti, ki bodo prilagodljivi, kreativni, radovedni in si bodo upali razmišljati izven okvirov. Za uspeh potrebujemo znanja, povezana z digitalizacijo in inovacijami. Potrebne so veščine, povezane z umetno inteligenco, robotiko, nanotehnologijo in kvantnimi računalniki.
Predsednik vlade Janez Janša med nagovorom slovenskim gospodarstvenikom

Predsednik vlade Janez Janša | Avtor: KPV

Rdeča nit letošnje konference, ki jo organizira Gospodarska zbornica Slovenije in je potekala preko video konference, se navezuje na moto – Zmagovalci tudi po krizi. Gospodarstveniki so z organizacijo konference želeli vzpodbuditi ambicioznost in optimizem, saj verjamejo, da je mogoče ne le premagati trenutne težave, temveč izkoristiti tudi številne priložnosti, ki so vidne v prihodnosti. Poleg predsednika vlade so udeležence nagovorili uspešni gospodarstveniki s predstavitvijo svojih zgodb, Tadej Pogačar s svojim primerom, kako uspeti, ter ena najvplivnejših in najprestižnejših motivacijskih govork svetovnega kova, Američanka Robyn Benincasa.

V nadaljevanju objavljamo besedilo video sporočila predsednika vlade Janeza Janše:

"Spoštovani udeleženci 15. vrha slovenskega gospodarstva, hvala za povabilo in priložnost, da vas nagovorim.
Slovenija si je v večletnem finančnem okviru in svežnju za okrevanje izpogajala okoli 10,5 milijarde evrov, od tega približno 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev. Gre za največ sredstev, ki si jih je Slovenija izpogajala doslej. Zagotovljena so sredstva za raziskave, razvoj, inovacije, digitalizacijo, izobraževanje in usposabljanje za poklice prihodnosti. Na voljo je torej dovolj sredstev, da bomo Zmagovalci tudi po krizi, kot je naslov današnjega srečanja.
Da bi Slovenija po razvitosti ujela povprečje razvitosti EU do leta 2030, oziroma da bi do leta 2050 dohitela Avstrijo, bi morala biti njena povprečna rast BDP na prebivalca in produktivnosti več kot 50 % višja od predvidene v Strategiji razvoja Slovenije.
Velik zaviralec razvoja v Sloveniji predstavlja pretirana birokratizacija. Na poslovnem področju onemogoča rast podjetij in jih sili, da si za normalno delovanje iščejo druge države s prijaznejšim poslovnim okoljem. Negativno vpliva tudi na odločitve investitorjev. Vlada je zato imenovala Strateški svet za debirokratizacijo, ki je že pripravil obsežen sveženj predlogov za poenostavitev postopkov, ki bodo na razvoj slovenskega gospodarstva vplivali stimulativno. V Interventnem zakonu za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji COVID pa je vlada v pogon spravila številne infrastrukturne projekte, ki so imeli zagotovljena finančna sredstva, vendar so zaradi različnih birokratskih ovir leta in leta stali.
Zaradi doslej sprejetih ukrepov se Slovenija nahaja v dobrem položaju za nadaljnje spopadanje z negativnimi posledicami pandemije in za uspešen prehod v četrto industrijsko revolucijo. To potrjujejo tudi vse štiri največje mednarodne bonitetne agencije. Z zvišanjem bonitetne ocene Republike Slovenije so potrdile, da Slovenija za investitorje na mednarodnih finančnih trgih ostaja stabilna in zaupanja vredna država. V svojih poročilih so pohvalile hitro in učinkovito reakcijo države na izbruh epidemije. Da se Slovenija uspešno spopada z negativnimi posledicami epidemije kažejo tudi trenutne razmere za zadolževanje Slovenije na finančnih trgih, kjer se zadolžujemo po zgodovinsko nizkih obrestnih merah.
Svet se nahaja na pragu četrte industrijske revolucije. Soočeni smo z novim mednarodnim okoljem, ki zahteva pragmatičen premik v našem razmišljanju. Za uspeh potrebujemo znanja, povezana z digitalizacijo in inovacijami. Potrebne so veščine, povezane z umetno inteligenco, robotiko, nanotehnologijo in kvantnimi računalniki. Tisti, ki bodo prilagodljivi, kreativni, radovedni in si bodo upali razmišljati izven okvirov, bodo zmagali.
V luči tega je Slovenija pretekli teden podpisala strateški partnerski sporazum o sodelovanju na področju miroljubne oziroma civilne uporabe jedrske energije z Združenimi državami Amerike, ki je prva gospodarska velesila sveta. Z Izraelom pa je Slovenija ravno tako prejšnji teden podpisala sporazum o sodelovanju na področju inovacij. Izrael je šesta najbolj inovativna država na svetu in druga po dosežkih umetne inteligence, kar je tudi ena od naših prioritet.
Spoštovani podjetniki, kljub zapletenim razmeram zaradi COVID-19, kjer ste postavljeni pred resne izzive, kako preživeti, me veseli vaš optimizem in ambicioznost. Vlada, ki jo vodim, dela vse, da ohranimo potenciale slovenskega človeka in gospodarstva. Verjamem, da smo skupaj sposobni najti rešitve za izzive, jih uresničiti in tako ustvariti nove priložnosti. Srečanje, kot je današnje, je korak na tej poti. Vprašanja, ki jih boste odpirali, so pomembna, z vidika izzivov, ki jih pred Slovenijo postavlja razvoj, pa tudi nujna. Želim zanimivo in konstruktivno razpravo, ki bo odpirala prostor novim idejam, rešitvam in prinesla odgovore na vprašanja aktualnega trenutka."

Posnetek video nagovora predsednika vlade na Vrhu slovenskega gospodarstva