Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar s kosovsko ministrico Haradinaj-Stublla o krepitvi odnosov med državama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes opravil telefonski pogovor z ministrico za zunanje zadeve in diasporo Republike Kosovo Melizo Haradinaj-Stublla. Ministra sta pregledala dvostransko sodelovanje, pri čemer sta poudarila predvsem gospodarsko sodelovanje, ki mu pripada pomembno mesto v dvostranskih odnosih. V pogovoru sta se dotaknila tudi ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 in za blažitev njenih posledic ter aktualnih regionalnih tem.
dekorativna slika

Minister dr. Logar in Meliza Haradinaj-Stublla | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Ministra sta govorila o približevanju Kosova evroatlantskim integracijam. Minister dr. Logar je ob izraženi podpori evropski perspektivi Kosova pozval k predanemu nadaljevanju z reformami ter k zaključku procesa implementacije liberalizacije vizumskega režima z EU, ki je eden pomembnejših ciljev Kosova in kosovskih državljanov.

Ministra sta v nadaljevanju pogovora izmenjala ocene o razmerah v regiji in o regionalnem sodelovanju, k čemur bo po svojih močeh, preko procesa Brdo-Brioni, in v okviru ostalih regionalnih pobud, še naprej skušala prispevati tudi Slovenija. Minister dr. Logar je poudaril pomen implementacije in spoštovanja že sklenjenih regionalnih dogovorov.

Slovenija je na Kosovu že ves čas prisotna v prizadevanjih za zagotavljanje stabilnosti in varnosti tako preko KFOR, kot tudi v okviru EU misije EULEX.