Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. decembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. POVZETEK POROČILA

V Sloveniji je bilo 15.12. 2020 opravljenih 6.579 testiranj in potrjenih 2.107 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 32 odstoten (dan prej 27,05 odstoten). V bolnišnicah zdravijo 1.251 bolnikov s COVID-19, od tega 211 na intenzivni negi, 128 oseb je bilo odpuščenih. Umrlo je 39 oseb s COVID-19, od marca skupaj 2.190.

V vrhu po 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev so Pomurska, Jugovzhodna Slovenija in Podravska statistična regija. 

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 16.12.2020 vključenih 1.520 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 388 pripadnikov humanitarnih organizacij.

Vlada Republike Slovenije (RS) je na večerni seji za 30 dni podaljšala veljavnost odloka o razglasitvi epidemije, ukrepov, ki bodo veljali čez praznike, pa še ni dorekla. Od 16.12. 2020 na prostem ni treba nositi obraznih mask, če je zagotovljena varnostna razdalja najmanj dveh metrov.

2.POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudijo pomoč pri šolanju ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti.

Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 14.40 so v naselju Prigorica, občina Ribnica, v podjetju INOTERM delovne plošče padle na delavca in ga poškodovale. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ribnica.        

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.17 si je v Dravogradu na hidroelektrarni Dravograd delavec pri delu poškodoval nogo. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v SB Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 16.30 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik iz Brežic prepeljala poškodovano osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.54 so na heliportu v Gabrskem, občina Trbovlje, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trbovlje - mesto zavarovali mesto pristanka helikopterja SV in nudili pomoč pri prenosu inkubatorja v helikopter. Dojenček je bil prepeljan v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.33 se je v kraju Ljubnica, občina Vitanje, pripetila prometna nesreča v kateri se je poškodovala oseba. Reševalci NMP so poškodovani osebi nudili prvo pomoč in jo prepeljali v Splošno bolnico (SB) Celje. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali, odklopili akumulator, s tehničnim posegom potegnili poškodovano osebo izpod vozila in nudili pomoč reševalcem NMP.

Ob 17.29 je v Frankolovem, občina Vojnik, prišlo do prometne nesreče. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, razsvetlili kraj, usmerjali promet, odklopili akumulator na vozilu ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.26 je na dolenjski avtocesti pred izvozom Šmarje - Sap, občina Grosuplje, v smeri proti Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Grosuplje in Gasilske Brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Voznik je še pred prihodom gasilcev in policije zapustil kraj dogodka.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.04 so v kraju Spodnje Sečovo, občina Rogaška Slatina, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so nadzorovali zgorevanje saj, dimnik očistili in pregledali s termovizijsko kamero. Na kraj dogodka je bil napoten dežurni dimnikar.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.50 so v Vašah, občina Medvode, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Preska - Medvode so nadzorovali dimnik, dokler saje niso dogorele. Dimnik so nato očistili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt. Materialna škoda ni nastala.

Ob 19.00 so na Podutiški cesti v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana in PGD Podutik - Glince na kraj je ogenj že ugasnil. Očistili so dimnik in pregledali okolico dimnika.

Ob 19.12 je v naselju Grčarevec, občina Logatec, zaradi napake na električni napeljavi zagorel lesen strop v stanovanjski hiši. Posredovali so gasilci PGD Gorenji Logatec in Dolnji Logatec. Požar so pogasili in objekt prezračili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 17.08 so v Ulici Pohorskega odreda v Mariboru gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Studenci so požar v dimniku pogasili, očistili dimniško tuljavo ter jo pregledali s termovizijsko kamero.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 16.24 so v potoku Bistrica v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici opazili belo snov. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so namestili pivnike in naredili hitri test vzorca vode, ki je pokazal povišano vrednost Ph. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.23 so v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, v gozdu naleteli na topovsko granato, kalibra 105 milimetrov, mase 15,6 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila nevarno najdbo italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.14 je v naselju Pod Gričem, občina Nova Gorica, občan pri odstranitvi plazovite zemlje naletel na topovsko granato Torpedina, kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila nevarno najdbo italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.19 so na Zdraviliški cesti v Laškem, gasilci PGD Laško, s tehničnim posegom odprli vrata sanitarnih prostorov v katerem je ostala ujeta oseba.

Ob 10.06 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu.

Ob 23.05 so v Kidričevi ulici v Laškem gasilci PGD Laško nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz vozila v stanovanje.

Izpostava Maribor

Ob 22.06 je v Zgornji Koreni, občina Duplek, preko ceste ležalo podrto drevo. Gasilci PGD Korena so drevo odstranili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.05 sta na Lokvah, občina Nova Gorica, gasilca Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, odstranila sneg s strehe stanovanjske hiše zaradi suma, da se objekt ne poruši.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/