Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. decembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 14. 12. 2020 opravljenih 5.634 testiranj in potrjenih 1.524 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 27,05 odstoten, kar je več kot dan prej (25,67). V bolnišnicah se zdravi 1.284 bolnikov, od tega jih 207 potrebuje intenzivno nego, 48 jih je bilo odpuščenih. Umrlo je 44 oseb, od marca skupaj že 2.151.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 15. 12. 2020 vključenih 1.505 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 349 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite  Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v občinah oziroma regijah. Poteka tudi razporejanje dodatnih prostovoljcev v posebno evidenco prostovoljcev ter njihovo aktivno vključevanje v pomoči potrebne organizacije, prav tako pa poteka dopolnjevanje zalog zaščitnih sredstev in razkužil na občinskem nivoju.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci na terenu preverjajo spoštovanje veljavnih ukrepov. Občine ob pomoči Rdeči križ Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti ter psihosocialno pomoč na posebej za to vzpostavljenih telefonskih številkah. Spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih ter jim pomagajo pri vzpostavljanju rdečih con. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V vrhu po 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ostajajo Pomurska, Jugovzhodna in Podravska statistična regija.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

 

Pogrešane osebe

Ob 8.00 so na območju občin Trnovska vas in Destrnik policisti, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Destrnik, Desenci in Biš ter vodniki reševalnih psov Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Podravske regije in SIP KZS-skupina 3 nadaljevali z iskalno akcijo pogrešane osebe od 12. 12. 2020. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.06 sta v Homcu v občini Rečica ob Savinji trčili osebni vozili. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Celje.

Ob 13.24 sta v Gabrovniku v občini Slovenske Konjice trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, posuli po vozišču razlite motorne tekočine, vozišče očistili in odstranili vozilo ter nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovani osebi in ju nato prepeljali v SB Celje.

Ob 17.03 sta v Radečah trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Sevnica. Reševalci NMP Laško so oskrbeli dve poškodovani osebi in eno odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.22 so gasilci PGD Idrija posredovali v Idriji, kjer se je pripetila prometna nesreča, v kateri je bila ena oseba poškodovana. Gasilci so ukleščeno osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) in policistom.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.04 je na avtocesti v smeri Obrežja pred predorom Leščevje v občini Trebnje osebno vozilo trčilo v ograjo in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa in z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlite motorne tekočine. Reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovano osebo in nato prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 16.04 je na Cesti 8. avgusta na Ptuju osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč delavcem avto vleke pir nalaganju vozila in oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Ptuj poškodovanega voznika.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 4.45 je v Prožinski vasi, občina Štore, zagorel leseni objekt namenjen sušenju sadja. Posredovali so gasilci PGD Prožinska vas in Štore, ki so kraj dogodka zavarovali, ogenj pogasili ter pregledali objekt in okolico. Gasilci PGD Svetina so ostali v pripravljenosti. Objekt je v celoti pogorel. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 7.55 so v Poljanah v naselju Rimske Toplice, občina Laško, zaradi neočiščene dimniške tuljave zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Laško in Rimske Toplice so požar pogasili, prezračili prostore in dimnik pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku pa so svetovali, da do prihoda dimnikarja ne kuri.

Izpostava Kranj

Ob 20.12 je zagorelo v poslovnem objektu na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah. Manjši požar so na kraju pogasili zaposleni, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) so preventivno pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Ob 12.16 so se na Partizanski poti na Kokrici v občini Kranj vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Goreče saje so pogasili gasilci GARS Kranj in nato očistili dimnik ter dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.23 je bil na gladini potoka Gacka v občini Vipava opažen oljni madež. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so na gladino postavili pivnike in s tem zajezili širjenje madeža.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Med 8. in 14. uro je bila na območju Župančičeve ulice v Kopru zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo.

Izpostava Kranj

Med 8. in 13. uro je bila v naselju Mavčiče, občina Kranj prekinjena oziroma motena oskrba s pitno vodo zaradi nujnih vzdrževalnih del na javnem vodovodu.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.18 so na Trubarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP Celje dostop do obolele osebe.

Ob 11.14 so na Linhartovi ulici v Velenju gasilci PGD Velenje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v stanovanjski hiši in tako omogočili reševalcem NMP in policiji do preminule osebe.

Ob 12.34 so v Šaleku v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do preminule osebe.

Ob 18.08 so na Celjski cesti v Rogaški Slatini gasilci PGD Rogaška Slatina nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do doma.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.00 se je v Ulici Polonce Čude v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta nahajala onemogla oseba. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana. Poškodovano osebo so reševalci oskrbeli in jo ob pomoč gasilcev prenesli do reševalnega vozila. Oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 0.35 se je v stanovanju v Steletovi ulici v Ljubljani nahajala neodzivna oseba. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana. Reševalci so onemoglo osebo oskrbeli ter jo ob pomoči gasilcev prenesli do reševalnega vozila. Oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 17.09 so na Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja in tako omogočila reševalcem NMP Ljubljana vstop do obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.00 je v naselju Žerjav, občina Črna na Koroškem, tovorno vozilo zapeljalo v sneg in obtičalo. Tovorno vozilo so s tehničnim posegom izvlekli gasilci PGD Črna na Koroškem.

Napoved za naslednje dni

V sredo bo pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo ali rosilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, ob morju okoli 10 °C.

V četrtek bo v višjih legah deloma jasno, marsikje po nižinah pa bo večji del dneva vztrajala megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0, na Primorskem okoli 4, najvišje dnevne od 3 do 8, ob morju do 10 °C.

V petek in soboto bo prevladovalo oblačno in megleno vreme, več jasnine bo v goratem svetu.

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/