Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra dr. Logarja s predsednikom Mednarodnega kazenskega sodišča sodnikom Chilejem Eboe-Osujijem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes v okviru obiska v Haagu srečal s predsednikom Mednarodnega kazenskega sodišča sodnikom Chilejem Eboe-Osujijem. Sogovornika sta poudarila pomen tvornega sodelovanja v boju proti nekaznovanosti ter vlogo neodvisnega sodstva.
fototermin pred zastavami

Minister dr. Anže Logar in predsednik Mednarodnega kazenskega sodišča sodnik Chile Eboe-Osujiji | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister dr. Logar je poudaril pomen spoštovanja mednarodnega prava in učinkovitega sistema neodvisnega mednarodnega kazenskega pravosodja, ki sodita med glavne zunanjepolitične cilje Slovenije. Potrdil je nadaljnjo podporo Slovenije Mednarodnemu kazenskemu sodišču in sistemu Rimskega statuta v boju proti nekaznovanosti in v doseganju pravičnosti ter zaščite interesov žrtev hudodelstev.

Sogovornika sta izmenjala stališča glede nekaterih aktualnih vprašanj, o katerih bo potekala razprava in sprejete odločitve na 19. zasedanju Skupščine držav pogodbenic Rimskega Statuta, ki letos poteka od 14. do 16. decembra 2020 v Haagu in od 17. do 23. decembra 2020 v New Yorku.

Minister dr. Logar je v pogovoru poudaril pomen izbora najbolj strokovno usposobljenih kandidatov za sodnike in tožilca ter pomembnost sprejema učinkovitih ukrepov za krepitev in izboljšanje delovanja sodišča ter sistema Rimskega statuta na podlagi ugotovitev neodvisnega strokovnega pregleda (IER).

Predsednik sodišča Eboe-Osuji se je zahvalil za novi prispevek Slovenije v Skrbniški sklad Mednarodnega kazenskega sodišča za žrtve, katerih zaščita je eden izmed pomembnejših vidikov delovanja kazenskega pravosodja.

Minister dr. Logar je sogovornika obvestil tudi o stanju podpore pobudi Slovenije, Nizozemske, Belgije, Argentine, Senegala in Mongolije za sprejem nove konvencije o medsebojni pravni pomoči in izročitvah pri pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev na nacionalni ravni (tako imenovana pobuda MLA).