Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z nizozemskim ministrom Blokom za nadaljnjo krepitev sodelovanja v luči predsedovanja Svetu EU

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v okviru današnjega delovnega obiska v Haagu srečal z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Kraljevine Nizozemske Stefom Blokom. Ministra sta potrdila zelo dobre in prijateljske odnose med državama, pri čemer sta se zavzela za nadaljnjo krepitev sodelovanja na področjih skupnega interesa.
fototermin pred zastavama

Ministra dr. Anže Logar in Stef Blok | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister dr. Logar je predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021. Pozdravil je kompromis, dosežen na zadnjem zasedanju Evropskega sveta, v povezavi z mehanizmom pogojevanja sredstev proračuna EU. Minister se je pri tem zavzel za nadaljevanje tvornega sodelovanja z Nizozemsko tudi v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU. 

Minister dr. Logar je izrazil interes za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama, pri čemer je kot ključna področja izpostavil digitalizacijo in zelene tehnologije. Nizozemska je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, saj zaseda 10. mesto med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnerji z blagovno menjavo v višini 1,6 milijard evrov. Z 1,2 milijardami evrov neposrednih naložb je 6. najpomembnejša tuja investitorka v Sloveniji.

Glede aktualnih evropskih vprašanj sta se ministra v pogovoru posvetila predvsem odpravljanju posledic pandemije covida-19 in financiranju okrevanja gospodarstva. Skupaj sta se zavzela za nadaljnja prizadevanja za večje usklajevanje ukrepov na ravni Evropske unije. Izrazila sta upanje, da bo uporaba varnega in učinkovitega cepiva v naslednjih mesecih omogočila postopno normalizacijo življenja. 

Med temami pogovora je bila tudi ocena stanja na področju migracij ter varnostnih razmer v Evropi in v svetu. Ministra sta govorila o spremenjenem varnostnem okolju, pri čemer sta se osredotočila predvsem na razmere na Zahodnem Balkanu, v vzhodnem Sredozemlju in v Turčiji. Beseda je tekla tudi o odnosih z Združenimi državami Amerike, Rusko federacijo in Kitajsko.

Namen obiska je bil krepitev prijateljskih odnosov in nadaljevanje političnega dialoga med Republiko Slovenijo in Kraljevino Nizozemsko. Nizozemski zunanji minister Blok je Slovenijo nazadnje obiskal 9. oktobra 2019.