Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na ministrskem srečanju EU z Latinsko Ameriko in Karibi o partnerstvu in zelenem okrevanju po pandemiji

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil neformalnega virtualnega ministrskega srečanja EU 27 - Latinska Amerika in Karibi, ki ga je organiziralo nemško predsedstvo Svetu EU v sodelovanju z Evropsko službo za zunanje delovanje. Glavni poudarek srečanja je bil na krepitvi dialoga med regijama in sodelovanju na področju zelenega, trajnostnega in vključujočega okrevanja, tudi s pomočjo digitalizacije.
med srečanjem EU-LAK

Minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister dr. Logar je v nastopu potrdil podporo Slovenije ponovnemu zagonu in krepitvi sodelovanja med obema regijama. Izkušnja s pandemijo covida-19 je namreč pokazala pomembnost tesnega sodelovanja, krepitve odpornosti in boljše pripravljenosti na morebitne katastrofe v prihodnosti. Ob ponovnem zagonu družbe in gospodarstva se je potrebno usmeriti v zeleno okrevanje, v skladu z zmogljivostmi našega planeta.

Minister je pozdravil vrsto zelenih pobud, ki so usmerjene v trajnostni razvoj in okolju prijazne ukrepe na različnih področjih. Predstavil je aktivnosti Slovenije v sodelovanju z Latinsko Ameriko na področju promocije krožnega gospodarstva. Slovenija je novembra v sodelovanju z Mednarodno fundacijo EU-LAK organizirala spletni seminar o krožnem gospodarstvu in sodelovanju z Latinsko Ameriko, ki je nadgradnja razprav druge mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov, ki je 2019 potekala v Ljubljani. Krožno gospodarstvo je sestavni del naše strateške razvojne agende in pomemben del programa zelenega okrevanja gospodarstva po pandemiji covida-19.

Slovenija je z več državami Latinske Amerike zgradila partnerstva, ki so posebej dinamična v multilateralnih forumih in izhajajo iz sorodnih vrednot pri vrsti vsebin, med njimi sta tudi varstvo okolja in boj proti podnebnim spremembam. Podpiramo partnerstva obeh regij na tem področju in podporo novih tehnologij pri iskanju rešitev, tudi v okviru Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco, ki deluje v Ljubljani pod okriljem Unesca.

Udeleženci neformalnega ministrskega srečanja so se strinjali glede pomena trajnostnega okrevanja in poudarili potrebo po nadaljevanju dialoga med regijama o globalnih vprašanjih.