Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Blaž Košorok na zasedanju ministrov EU za energijo podprl prizadevanja za večjo integracijo energetskih sektorjev

Državni sekretar Blaž Košorok se je preko videokonference udeležil neformalnega zasedanja ministrov EU za energijo. Ministri so med drugim spregovorili o integraciji energetskega sistema v luči doseganja podnebne nevtralnosti Evrope, zunanjih odnosih EU na področju energije ter se seznanili o prioritetah Portugalske na področju prihajajočega predsedovanja Svetu EU.

Državni sekretar Blaž Košorok na zasedanju ministrov EU za energijo | Avtor: MZI

Državni sekretar Košorok je v razpravi izpostavil, da Slovenija pozdravlja prizadevanja za večjo integracijo energetskih sektorjev, saj to predstavlja enega od pomembnih korakov v procesu energetskega prehoda in uresničitve cilja EU postati podnebno nevtralna družba do leta 2050. Slovenija vidi več možnosti, kjer bi lahko EU odigrala več vloge pri omogočanju pametne sektorske integracije.


Po mnenju državnega sekretarja bi morali na evropski ravni omogočiti intergacijo sektorjev elektrike in toplote. "Zagotoviti bi morali uporabo viškov električne energije za proizvodnjo toplote in vzpostaviti na EU ravni vitalen sistem izmenjave dobrih praks na tem področju", je dejal Blaž Košorok in se ob tem zavzel tudi za integracijo sektorjev elektrike in mobilnosti. "Dober primer takšnega povezovanja bi bila na primer uporaba avtomobilov za shranjevanje viškov električne energije", je bil jasen državni sekretar. Kot tretji primer, kjer lahko EU pomaga spodbujati sodelovanje sektorjev, je državni sekretar izpostavil elektriko in plin. "Ugotavljamo, da bi bilo potrebno, vsaj v začetni razvojni fazi, dovoliti stimulativno regulativno obravnavo projektov, ki so namenjeni demonstraciji in vzpodbudi razvoja dejavnosti, in v katere se vključujejo tudi sistemski operaterji prenosnih omrežij", je še dejal državni sekretar Blaž Košorok.