Skoči do osrednje vsebine

Dogodek o kibernetski varnosti vodne infrastrukture

Slovenija, Izrael in Svetovna meteorološka organizacija (WMO) smo 18. novembra 2020 organizirali dogodek o kibernetski varnosti vodne infrastrukture, na katerem je sodelovalo 22 panelistov in 150 udeležencev. Tematika povezave vode in kibernetske varnosti je bila v mednarodni skupnosti obravnavana prvič.

Uvodni govor je imel generalni sekretar WMO Petteri Taalas. Nacionalne aktivnosti so predstavile Slovenija, Izrael, Madžarska in Švica, regionalne pa Evropska komisija in Ekonomska komisija OZN za Evropo (UNECE). Predstavljen je bil vidik zasebnega sektorja - podjetje Microsoft, dva izraelska podjetja (Reali Technologies in CyCLoak) ter slovensko podjetje HashNET. Sodelovale so tudi nekatere mednarodne organizacije: Oddelek OZN za politične zadeve in izgradnjo miru (UNDPPA), Mednarodni odbor rdečega križa (ICRC), Geneva Call, Inštitut OZN za raziskave na področju razoroževanja (UNIDIR), Geneva Water Hub ter Geneva Internet Platform.

Vodni sektor je del kritične infrastrukture vsake države. Z naraščajočo digitalizacijo postaja vodni sektor bolj učinkovit, a tudi bolj dovzeten za kibernetske napade. Kibernetski napadi na vodni sektor lahko ogrozijo oskrbo s pitno vodo, kakovost vode, čezmejno tveganje poplav, pretok vode, elektriko, kmetijsko proizvodnjo ter sisteme za zbiranje in čiščenje odpadne vode, z uničujočimi učinki na zdravje, okolje in gospodarstvo.

Več o dogodku.

Posnetek dogodka v angleškem jeziku.