Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. december 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 11. 12. 2020 opravljenih 6.127 testiranj in potrjenih 1.744 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 28,46 odstoten, kar je več kot dan prej (28,09). V bolnišnicah se zdravi 1.276 bolnikov, od tega jih 196 potrebuje intenzivno nego, 121 jih je bilo odpuščenih. Umrlo je 43 oseb, od marca skupaj že 2.041.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 12. 12. 2020 vključenih 608 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 38 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v občinah oziroma regijah.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci na terenu preverjajo spoštovanje veljavnih ukrepov. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti ter psihosocialno pomoč na posebej za to vzpostavljenih telefonskih številkah. Spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih ter jim pomagajo pri vzpostavljanju rdečih con. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V vrhu po 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ostajajo Posavska, Pomurska in Jugovzhodna statistična regija.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ptuj

Ob 11. uri so na območju naselja Levanjci v občini Destrnik gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Desenci iskali pogrešano osebo, ki pa jo niso našli, zato bodo iskalno akcijo nadaljevali v nedeljo.       

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.16 je v naselju Orešje nad Sevnico, občina Sevnica, osebno vozilo trčilo v obcestno ogrado in pristalo na obcestni grbini. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pregledali območje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Celje

Ob 9.52 sta na Mariborski cesti v Celju trčila osebno vozilo in kolesar. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so poškodovanega kolesarja oskrbeli na kraju dogodka in ga z reševalnim vozilom prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.      

Izpostava Maribor

Ob 11.34 se je v naselju Pokoše, občina Slovenska Bistrica, vozilo s ceste prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so vozilo postavili na kolesa, posipali iztekle tekočine in pomagali pri nalaganju vozila na avto vleko.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.42 je na Dobovcu v občini Trbovlje osebno vozilo zdrsnilo po hribu navzdol in obstalo približno 50 metrov pod cesto. Gasilci PGD Trbovlje -mesto in PGD Dobovec so proti naletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, zavarovali vozilo proti zdrsu, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji pri razsvetljavi kraja dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 1.05 se je na Cesti krški žrtev v Krškem kadilo iz stanovanja zaradi pozabljene hrane na štedilniku. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so pogasili požar in prezračili prostore. Reševalci NMP Krško pa so na kraju oskrbeli osebo, ki se je nahajala v stanovanju.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.06 je v naselju Dolenja vas pri Polhovem Gradcu gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dvor so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo in odsvetovali nadaljnje kurjenje do pregleda pooblaščenega dimnikarja.

Ob 12.44 je na Gasilski cesti v Loki pri Mengšu, občina Mengeš, gorela lesena lopa za prekajevanje mesnin. Posredovali so gasilci PGD Loka pri Mengšu, Mengeš in Topole. Požar so pogasili, s termo kamero pregledali objekt in iznesli ožgan inventar na prosto.

Ob 16.41 je na Dunajski cesti v Ljubljani, zagorelo v mansardi. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili stanovalci. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stožice so pregledali stanovanje, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb ter nudili pomoč pri prenosu. V požaru so se poškodovale tri osebe, dve osebi sta bili odpeljani v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 17.14 so v naselju Naklo, občina Logatec, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Dolnji Logatec so pregledali dimnik in izmerili prisotnost plinov v prostorih ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 18.42 je v naselju Kresnice, občina Litija, gorelo je v notranjosti industrijskega objekta nad pečjo za žganje apna. Posredovali so gasilci PGD Kresnice, ki so pogasili požar na površini približno 400 kvadratnih metrov. V požaru so bili uničeni industrijski stroji in delovni trakovi.

Izpostava Maribor

Ob 17.21 so v naselju Svečane, občina Šentilj, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Sladki Vrh, ki so dimnik varovali do izgoretja saj in ga pregledali.

Ob 18.32 so na Mariborski cesti, občina Rače - Fram, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Rače so nadzorovali gorenje saj in pregledali dimniško tuljavo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.02 je v Kunovi, občina Gornja Radgona, prišlo do manjšega požara v kuhinji stanovanjske hiše. Požar so pred prihodom gasilcev PGD Negova in Gornja Radgona pogasili domači. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali mesto požara.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper                                                                                

Ob 21.25 je v garažni hiši na Markovcu v Kopru gorela ponjava prikolice. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, vendar je še pred njihovim prihodom prijavitelj požar pogasil sam. Opravili so strokovni ogled kraja.

Izpostava Maribor

Ob 16.23 je na Cesti 4. julija v Dupleku, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili mimoidoči, dokončno pa gasilci PGD Dvorjane.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.29 je na travniku v bližini ulice Brezje v Novem mestu gorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so požar omejili in pogasili. Na kraju so bili prisotni policisti.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 2.11 je Pod lipami v Poslovni coni Žeje pri Komendi, občina Komenda, ob poslovnem objektu iz vozila uhajal medicinski plin. Gasilci PGD Kamnik in Moste so zavarovali kraj, locirali puščanje, pregledali ostala parkirana vozila, z eksplozimetrom pregledali območje in nudili pomoč policiji. Do škodljivih izpustov v okolje ni prišlo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 5.35 je v Frankovem naselju v Škofji Loki v kleti stanovanjskega bloka počila vodovodna cev. Gasilci PGD Trata in Gosteče so skupaj z dežurnim delavcem komunalnega podjetja odpravili napako in posesali odvečno vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.52 se je na Loški cesti, občina Log-Dragomer, v zaklenjenem stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Log pri Brezovici so s tehničnim posegom odprli vrata, nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev in osebo nato prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ljubljana so osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.53 je v naselju Pivola, občina Hoče - Slivnica, zaradi okvare na hidroforju prišlo do iztekanja vode v stanovanjski hiši. Gasilci GB Maribor so zaprli glavni vodovodni ventil na objektu.   

Ob 15.48 so v Mariborski ulici v Zgornji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Polskava, podrli nagnjeno drvo ter ga razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 23.47 so v Grčarjevi ulici v Mariboru gasilci GB Maribor iz kleti stanovanjskega objekta izčrpali tri do štiri kubične metre vode, ki se je natekla zaradi odtrganega filtra na vodovodu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.22 so v Gregorčičevi ulici, občina Beltinci, posredovali gasilci PGD Murska Sobota zaradi odpiranja vhodnih vrat stanovanjske hiše, kjer so našli mrtvo osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.33 so v naselju Lokovec, občina Nova Gorica, gasilci PGD Čepovan, s strehe odstranili sneg, ker je obstajala nevarnost, da pade na osebe ali vozila.

Ob 19.56 so v Dolgi Poljani, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina odprli vrata garaže in omogočili ekipi NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.20 sta v ulici Nad mlini v Novem mestu, v prisotnosti policistov, gasilca GRC Novo mesto s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu. V stanovanju so našli mrtvo osebo. Na kraju dogodka so bili tudi reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.17 so v Novem Logu, občina Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/