Skoči do osrednje vsebine

Standard & Poor's potrdil bonitetno oceno Slovenije

V petek, 11. decembra 2020, je rating agencija Standard & Poor's potrdila bonitetno oceno Republike Slovenije pri AA-, stabilni obeti. Za Slovenijo je to ponovno priznanje, da kljub zaostrenim razmeram zaradi COVID-19, ostaja dolgoročno stabilna država.

Po navedbah agencije je Slovenija v preteklih letih z uravnoteženo gospodarsko rastjo utrdila močan fiskalni in zunanjetrgovinski položaj, ki ji bo omogočil prebroditi krizo, ki jo prinaša COVID-19.

Agencija pozdravlja proti-koronske ukrepe vlade, ki bodo po njihovem mnenju preprečili dolgoročne negativne posledice na gospodarstvo.

Trenutni spopad s fiskalnimi šoki pa državi olajšujejo med drugim nizki stroški javnega dolga, ki so posledica tako monetarne politike ECB kot tudi negativnih obrestnih mer, ki jih trenutno dosegajo 10-letne obveznice Republike Slovenije. Potrditev bonitetne ocene odseva visok BDP na prebivalca, članstvo Slovenije v monetarni uniji, presežek tekočega računa plačilne bilance, trden in stabilen institucionalni okvir države ter predvideno stabilizacijo javnega dolga, ki naj bi po letu 2022 pričel ponovno upadati.

Tekom letošnjega leta so bonitetne agencije ohranjale bonitetno oceno Republike Slovenije nespremenjeno, bonitetna agencija Moody's pa je v začetku oktobra bonitetno oceno celo zvišala.

Slovenija še naprej ostaja za tuje investitorje zaupanja vredna država.