Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. decembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 10. 12. 2020 opravljenih 6.453 testiranj in potrjenih 1.813 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 28,09 odstoten, kar je manj kot dan prej (28,84). V bolnišnicah se zdravi 1.268 bolnikov, od tega jih 196 potrebuje intenzivno nego, 113 jih je bilo odpuščenih. Umrlo je 49 oseb, od marca skupaj že 1.998.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 11. 12. 2020 vključenih 1.192 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 364 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Odobril je izdajo zaščitnih sredstev za potrebe bolničarjev ekip prve pomoči ter prostovoljcev Rdečega križa Slovenije (RKS).

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v občinah oziroma regijah.

Občine ob pomoči RKS, Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo tudi telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Koordinirajo dostavo toplih obrokov za socialno ogrožene otroke. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci na terenu preverjajo spoštovanje veljavnih ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

V vrhu po 14-dnevnem številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ostajajo Posavska, Pomurska in Jugovzhodna statistična regija.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.29 se je v Beltincih pri žaganju drevja poškodovala oseba. Gasilci iz PGD Beltinci so pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci so jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.45 je v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, v podjetju Adria Dom delavki padel kovinski predmet na glavo. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj so poškodovanko oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 20.20 je v Gažonu, občina Koper, osebno vozilo z vozišča zapeljalo pod brežino. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na vozišču.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.24 je na avtocesti okoli 100 metrov pred izvozom za Vrhniko v smeri Logatca v občini Vrhnika je kombinirano vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in na vozilu odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb in je nastala le materialna škoda.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.00 so v Spodnjem Kamenščaku, občina Ljutomer, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer v stanovanjski hiši ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli stanovanje, kjer se je nahajala onemogla oseba ter pomagali reševalcem.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.11 je v Trubarjevem naselju v Rimskih Toplicah v občini Laško zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rimske Toplice in Laško so pogasili požar, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero, izmerili prisotnost nevarnih plinov, očistili peč in dimnik. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.37 je v naselju Zajasovnik, občina Kamnik, zagorelo ostrešje vikenda. Gasilci PGD Kamnik, Motnik in Trojane so pogasili požar, iznosili ožgan material, pregledali objekt s termovizijsko kamero in vršili požarno stražo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.57 je v Kerinovem Grmu v naselju Gorica, občina Krško, gorel odpadni material. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 20.49 je na cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah zagorel zabojnik za smeti. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so požar pogasili in okolico ohladili z vodo. O požaru so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 11.58 je v kraju Gabernik, občina Slovenska Bistrica, uhajal plin iz jeklenke v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zatesnili ventil jeklenke in jo iznesli iz prostora ter prezračili prostor. Pri tem se je ena oseba nadihala plina. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so ji nudili prvo pomoč.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 16.29 je bilo v potoku ob avtocesti med Šmartnim in Brodom, občina Ljubljana, opaženo onesnaženje z neznano snovjo. Aktivirani so bili gasilci iz GB Ljubljana in Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) Inštituta Jožef Stefan. Po prvih podatkih gre za manjše onesnaženje z še neznano snovjo, neznanega izvora. Voda je motna, niso pa opazili pogina rib. ELME bo opravil analizo vzorcev v ponedeljek.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 13.33 je v naselju Drnovo, občina Krško, občan na dvorišču našel strelivo. Pripadnika državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Dolenjske in Ljubljanske regije sta naboj, kalibra 7,9 mm, ostanek iz druge svetovne vojne, nemške izdelave, uničila na varnem kraju.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.27 je v Podvelki izpadla dobava električne energije. Brez električne energije je ostalo 27 odjemalcev. Napako so ob 11.48 odpravili dežurni delavci Elektra Maribor.

Ob 16.13 je v naselju Lehen v občini Podvelka prišlo do nenačrtne prekinitve z električno energijo. Brez nje je ostalo 39 odjemalcev. Napako so ob 16.49 uri odpravili dežurni delavci Elektra Maribor

Ob 19.45 je na območju Čečovja in Janč, občina Ravne na Koroškem, zaradi okvare transformatorske postaje prišlo do nenačrtne prekinitve dobave električne energije. Brez elektrike je ostalo 980 gospodinjstev. Ob 21.15 so dežurni delavci Elektra Celje napako odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 00.37 je v Romihovi ulici v Mariboru v stanovanju padla starejša oseba in se poškodovala. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom čez balkon vstopili v stanovanje in do prihoda reševalcev NMP Maribor osebi nudili prvo pomoč.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.12 sta v večstanovanjskem objektu v Tolminu gasilca iz PGD Tolmin s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla obolela oseba, za katero so poskrbeli reševalci ekipe NMP ZD Tolmin.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.24 so gasilci PGD Klek v naselju Sveta planina, občina Trbovlje, s tehničnim posegom razžagali in odstranili podrto drevo iz ceste.

Napoved za naslednje dni

V soboto bo pretežno oblačno in povečini brez padavin. Na Primorskem bodo krajša obdobja sončnega vremena, popoldne bo zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem do 11 °C.

V nedeljo se bo od zahoda postopno jasnilo, po nižinah v notranjosti bo predvsem zjutraj in dopoldne še oblačno ali megleno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, v alpskih dolinah do -5, ob morju okoli 7, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 12 °C.

V ponedeljek bo pretežno jasno, po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla, ki se ponekod lahko zadrži večji del dneva. V torek bo zmerno oblačno z meglo ali nizko oblačnostjo po nekaterih nižinah. V višjih legah bo razmeroma toplo, tam bo zapihal jugozahodni veter.

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/