Skoči do osrednje vsebine

Skupinska razstava slovenskih in avstrijskih umetnic Ko gesta postane dogodek

V galeriji Künstlerhaus na Dunaju so v torek, 8. decembra odprli skupinsko razstavo šestnajstih slovenskih in avstrijskih umetnic Ko gesta postane dogodek, ki je eden večjih projektov v okviru Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020, in hkrati prireditev, s katero ta ugledna galerija, stara 150 let, nadaljuje posebno tradicijo medkulturnega sodelovanja.

Tanja Prušnik, predsednica Künstlerhausa, je v uvodu k razstavi zapisala: »Nalogo vzpostaviti umetniški dialog med obema državama sem dojemala kot priložnost, kako izpostaviti angažma umetnic iz obeh držav v smislu individualnega in kolektivnega delovanja. Zame, kot koroško Slovenko, ki je odraščala dvojezično in živi na Dunaju, je pri tem pomen jezika poseben motivator. Če se v življenju v večinski družbi nepremišljeno odrečemo »drugemu jeziku«, to raznolikosti, ki je bila prvotno samoumevna, odvzame njeno lahkoto, in omejuje naš pogled na svet. Enako velja za jezik likovne umetnosti kot »drug« jezik, ki poglablja in izostruje naš pogled na življenje in svet.«

Na razstavi sodeluje šestnajst slovenskih in avstrijskih umetnic, ki vsaka na svoj način interpretirajo idejo solidarnosti. V središču je emancipatorni potencial umetnosti kot platforme za udejanjanje »solidarnosti brez razloga«, ki temelji na raznolikosti in pestrosti in ki je zmožna ponuditi refleksijo o tem, ali in pod katerimi pogoji se lahko individualna gesta, ko enkrat prekine navidezno naraven potek stvari in tako postane dogodek, spremeni v povezovalno silo, v kolektivno moč.

Razstava je nastala na pobudo in ob organizacijski pomoči Slovenskega kulturno informativnega centra SKICA na Dunaju in Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani v sodelovanju Mestne galerije Ljubljana / MGML in galerije Künstlerhaus Wien. Kurirata jo Alenka Gregorič in Felicitas Thun-Hohenstein. V okviru razstave bodo na Dunaju tudi drugi dogodki, pri umetniških bo sodelovalo društvo Mesto žensk. Na ogled bo do 5. aprila 2021, nato pa se seli v Ljubljano.

V sklopu razstave se predstavljajo umetnice: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar in The Golden Pixel Cooperative.