Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch v Parku vojaške zgodovine v Pivki

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je danes, 11. decembra 2020, odzvala vabilu in obiskala Park vojaške zgodovine v Pivki. O delovanju parka in možnostih sodelovanja med obema institucijama se je pogovarjala z direktorjem mag. Jankom Boštjančičem, ogledala si je tudi zbirke, ki jih trenutno razstavljajo.

V prvem delu je direktor mag. Boštjančič predstavil uspešno pot muzeja od ustanovitve do danes, nekaj je povedal o zbirkah, tako stalnih kot tistih, ki so v muzeju le začasno, dotaknil pa se je tudi načrtov za prihodnost. Pohvale vredno je dejstvo, da veliko truda namenijo organizaciji številnih dogodkov, še posebej vsakoletnega Festivala vojaške zgodovine v septembru, ki pritegne več tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tudi širše. Obiskovalcu ponujajo nekaj več kot le statičen ogled, sicer izjemno zanimivih, eksponatov, ponujajo jim doživetje, kar je verjetno tudi razlog, da so eden najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji. 

 

V drugem delu se je ministrica sprehodila skozi nekatere od zbirk, v luči 30. obletnice samostojnosti, ki jo obeležujemo prihodnje leto, jo je še posebej zanimala razstava posvečena osamosvojitvi Slovenije. Direktor parka je izpostavil, da si želijo, da bi jo še razširili in tako obiskovalcem omogočili čim boljši vpogled v dogajanje v tistem času. Ker so k osamosvojitvi prispevali tudi naši rojaki po svetu in v zamejstvu, pomembno so vplivali na oblikovanje ideje o samostojnosti, sodelovali so pri obveščanju v času osamosvajanja, po koncu pa so ključno prispevali k mednarodnemu priznanju naše države, sta z ministrico govorila o možnostih vključitve tudi tega, pogosto pozabljenega, dela naše osamosvojitve.

 

Ministrica dr. Jaklitsch se je direktorju zahvalila za prijazen sprejem, zaželela jim je še veliko delovnega zagona in obljubila podporo in aktivno sodelovanje urada v prihodnje.