Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. decembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 9. 12. 2020 opravljenih 6.410 testiranj in potrjenih 1.849 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 28,84 odstoten, kar je manj kot dan prej (30,54) in dobra 2 odstotka več kot pred enim tednom. V bolnišnicah se zdravi 1.258 bolnikov, od tega jih 189 potrebuje intenzivno nego, 97 jih je bilo odpuščenih. Umrlo je 49 oseb, od marca skupaj že 1.949.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 10. 12. 2020 vključenih 1.476 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 430 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Odobril je izdajo dveh kontejnerjev za potrebe Zavoda RS za transfuzijsko medicino, ki bo izvajal hitre antigenske teste, ter izdajo zaščitnih sredstev za potrebe Radia Televizije (RTV) Slovenija.

Služba za podporo Štabu CZ RS je pripravila razpored pripadnikov CZ za izvajanje logističnih procesov v Državnem logističnem centru (DLC) Roje za naslednji teden.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi in spremljajo razmere v občinah oziroma regijah. Občine ob pomoči RKS, Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo tudi telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Koordinirajo dostavo toplih obrokov za socialno ogrožene otroke. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci na terenu preverjajo spoštovanje veljavnih ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Največje 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev ima Posavska statistična regija, sledita ji Pomurska in Jugovzhodna Slovenija.

Vlada RS je včeraj sprejela odločitev o podaljšanju večjega dela ukrepov. Spremembe glede ukrepov in omejitev bi lahko sledile v soboto po posvetih z zdravniško stroko in gospodarstveniki.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor.

Snegolom

V jutranjih urah se je zaradi obilnega sneženja in težkega snega na območjih severovzhodne Slovenije predvsem podiralo drevje. V občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa se je tudi pod težo snega podrla streha gospodarskega poslopja. V 26 občinah smo tako zabeležili 53 dogodkov. Aktiviranih pa je bilo 34 prostovoljnih gasilskih enot in ena poklicna gasilska enota.

Poplave

Vremenska fronta z obilnim deževjem preko današnjega dne je prizadela predvsem območje Primorske. Na primorskem je prizadelo območja občin Ankaran, Izola, Koper in Piran. Do sedaj zbranih podatkih je bilo na teh območjih zabeleženo 15 dogodkov. V večini primerov je meteorna voda ogrožala in zalivala prostore objektov ter telefonske jaške. V občini Ankaran so gasilci s čolnom občana prepeljali do stanovanjskega objekta. Prav tako pa so gasilci postavljali proti poplavne vreče in s ponjavami zaščiti več plazov. Posamezne dogodke beležijo tudi območja občin Maribor, Duplek in Moravske Toplice. Tako je bilo do te ure v povezavi z današnjim deževjem zabeleženih 20 dogodkov. Za sanacijo posledic so bili aktivirani gasilci iz skupno 12 gasilskih enot, od tega 2 poklicni enoti in 10 prostovoljnih gasilskih društev.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 12.25 je v Ratečah, občina Kranjska Gora, delavec pri delu padel iz strehe in se poškodoval. Na kraj so bili poslani reševalci in policija. Oseba je podlegla poškodbam.

Ob 15.24 je v Bukovem Vrhu nad Visokim, občina Škofja Loka, pri podiranju objekta zid padel na delavca. Zaradi poškodb je umrl na kraju dogodka. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Škofja Loka, Stara Loka in Poljane ter nudili pomoč gasilcem in policiji.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 13.00 so gasilci PGD Zgornje Pirniče -Enota za reševanje iz vode izvozili do reke Save, kjer so pregledali obrežje reke od hidroelektrarne do višine naselja Medno. Pogrešanega niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.56 je v naselju Grušovlje, občina Rečica ob Savinji, osebno vozilo prebilo drsno ograjo na mostu ter zdrsnilo v potok. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, ki so voznici pomagali iz potoka na brežino, izvlekli vozilo iz potoka ter nudili pomoč policiji, cestni službi in avto vleki.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.43 se je na cesti Radlje ob Dravi - Dravograd, občina Muta, prevrnilo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali mesto nesreče in postavili poškodovano vozilo na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 7.21 je na Bregah, občina Krško, zagorelo v kletnih prostorih gostinskega lokala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Brege so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali prostor in ga prezračili ter zaradi počene vodovodne cevi prečrpali večjo količino vode.

Izpostava Celje

Ob 15.44 je v Goričici v občini Šentjur zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lokarje so zavarovali kraj in pregledali dimnik s termovizijsko kamero. Ugotovili so, da so izgorele le saje in do poškodb dimnika ni prišlo.

Ob 16.28 je na Čopovi ulici v Laškem zagorelo v garaži stanovanjske hiše, ogenj pa se je zatem razširil še v zgornje nadstropje. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, iz objekta rešili dve osebi, požar omejili in pogasili. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Laško so osebi, ki sta se nadihali dima pregledali in oskrbeli na kraju samem.

Izpostava Koper

Ob 16.21 je na Kosovelovi ulici v Piranu zagorela večstanovanjska hiša. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, PGD Sečovlje in Piran so pogasili požar, ki je poškodoval deset stanovanj, iz katerih so rešili šest ljudi in jih na zdravljenje prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola. Pri gašenju se je poškodoval tudi en gasilec, ki je bil prav tako prepeljan v izolsko bolnišnico. Kraj sta si ogledala poveljnik Občinskega štaba civilne zaščite (OŠ CZ) Piran in župan.

Izpostava Postojna

Ob 13.54 je bilo v naselju Stara Sušica, občina Pivka, zadimljeno pritličje stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Košana so opravili strokovni ogled, odstranili žareča drva iz peči, ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 14.30 se je v objektu v Tržiču sprožil javljalnik za prisotnost plina. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so ugotovili, da pušča plina na glavnem ventilu plinovoda. Ventil so zaprli in obvestili serviserja.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 8.44 so v bližini naselja Senožeče, v občini Divača, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (DE NUS) Notranjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije, ki sta na kraju uničila ročno bombo italijanske izdelave iz druge svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Maribor

Ob 9.34 je prišlo do prekinitve električne energije v Razdelilni transformatorski postaji (RTP) Sladki Vrh, vod Hlapje. Zaradi okvare je ostalo brez oskrbe z električno energijo 2076 odjemalcev.

Izpostava Ptuj

Ob 7.57 je na območju Tržca, občina Videm, prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo pri 143 odjemalcih.

Ob 9.09 je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo pri 431 odjemalcih na območju Ormoža.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.35 je na Opekarniški cesti v Celju zaradi poškodbe na hidrantu iztekala voda, ki je zalila del dvorane. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so preprečili nadaljnjo iztekanje in iz dvorane prečrpali vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.38 so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana posredovali na reki Ljubljanici v Ljubljani, kjer so pri zapornicah Papirnice Vevče izvlekli truplo osebe. Prevzele so jo pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 11.10 so poklicni gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor posredovali na Razlagovi ulici v Mariboru, kjer so pomagali reševalni službi Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.23 so gasilci PGD Slovenska Bistrica ob prisotnosti policije posredovali na Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici in s pomočjo lestve s tehničnim posegom vstopili v stanovanje v prvem nadstropju, kjer so našli pogrešano osebo neodzivno na tleh.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.27 so v Tržiški ulici v Novem mestu gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto nudili pomoč policiji pri odpiranju vrat stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.47 so v večstanovanjskem objektu na Čečovju v Ravnah na Koroškem posredovali poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so s tehničnim posegom rešil ujeto osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.33 so gasilci PGD Zagorje mesto posredovali na Cesti 9. avgusta v Zagorju ob Savi, kjer so rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 19.11 so gasilci PGD Zagorje-mesto na Polju v Zagorju ob Savi iz okvarjenega dvigala rešili eno osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/