Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša nagovoril udeležence dogodka Globalno poslovno slovenstvo: sodelovanje in razvoj

Predsednik vlade Janez Janša je danes v video sporočilu nagovoril udeležence dogodka Globalno poslovno slovenstvo: sodelovanje in razvoj, ki ga organizira Slovenska poslovna globalna povezava in združuje slovenske gospodarstvenike po vsem svetu.

Udeležence dogodka so poleg predsednika vlade nagovorili tudi ministrica dr. Helena Jaklitsch, predstavniki Direktorata za gospodarsko diplomacijo Ministrstva za zunanje zadeve RS, društva VTIS in Slovenskega svetovnega kongresa ter slovenski gospodarstveniki iz Avstrije, Avstralije, Argentine, Brazilije, ZDA, Kanade, Francije, Izraela, Velike Britanije, Nemčije, Belgije in Portugalske.

V nadaljevanju objavljamo celoten nagovor predsednika vlade Janeza Janše udeležencem dogodka.

"Spoštovani udeleženci poslovnega srečanja, dragi prijatelji, vesel sem, da vas lahko nagovorim na današnjem srečanju.

V težkih časih, v katerih smo kot človeštvo v tem trenutku, je sodelovanje, izmenjava dobrih izkušenj in praks tisto, kar nam lahko pomaga najti prave odgovore na zahtevne izzive časa.

Dovolite mi, da uvodoma najprej nekaj besed namenim časom pred tridesetimi leti, ko se je rojevala samostojna slovenska država. Povsod po svetu ste Slovenci v tem zgodovinsko najpomembnejšem trenutku slovenskega naroda domovini dali na razpolago vse svoje sposobnosti in moči. Domovina vas je poklicala in vi ste se ji odzvali. Bili ste najboljši ambasadorji novo nastajajoče države, za kar se vsem iskreno zahvaljujem.

Danes so izzivi seveda drugačni. Svet se sooča z eno najtežjih preizkušenj po drugi svetovni vojni – pandemijo koronavirusa. Spremenjeno okolje od nas zahteva predvsem spremembe v razmišljanju. In posledično spremenjeno delovanje na vseh področjih. Predvsem pa, da znamo stopiti skupaj in združiti najboljše, kar kot posamezniki, narodi in človeštvo kot celota premoremo.

Pred slovenskim in svetovnim gospodarstvom sta dva izziva, ki prinašata pomembne dolgoročne in strukturne spremembe. Prvi izziv je pandemija, drugi pa je prehod v četrto industrijsko revolucijo oziroma prehod v »pametno, digitalno in krožno« gospodarstvo ter družbo. Le države, ki se bodo uspešno soočile z obema izzivoma, si bodo zagotovile dolgoročno uspešen gospodarski razvoj in blaginjo svojih državljanov. Slovenska vlada se trudi, da bi bila Slovenija kos vsem izzivom. Vzpostavljamo gospodarstvu in podjetništvu bolj prijazno okolje. Veseli bomo, če vsi, ki ste uspešni globalno, nove priložnosti izkoristite tudi v domovini.

Hvala organizatorjem današnjega poslovnega dogodka. Takšna srečanja so dragocena. To vedo vsi, ki so kdaj postavljali na noge podjetje in je bil vsak nasvet, pomoč ali izkušnja nekoga, ki je to pot že prehodil, neprecenljiva. Želim vam zanimivo in konstruktivno razpravo, ki bo odpirala prostor novim idejam in rešitvam ter prinesla odgovore na vprašanja tega trenutka."