Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Tonin in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca za transparentnost investicij v varnost

Na povabilo Ministrstva za obrambo se je minister za obrambo mag. Matej Tonin danes sestal s predsednikom Državnega sveta (DS) Alojzom Kovšco. V ospredju pogovorov je bila trenutna situacija v Slovenski vojski in načrti za naprej, predvsem načrti v okviru nedavno sprejetega Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko 2021-2026. Kot je povedal obrambni minister mag. Matej Tonin je vesel, da se je predsednik DS Alojz Kovšca odzval vabilu, saj je v ospredju želja po čim večji transparentnosti vseh nadaljnjih dejavnosti.

»Moja želja in naloga mojih sodelavcev je, da ravnamo kar najbolj transparentno in da je o vseh naših ukrepih in potezah javnost seznanjena, seveda tudi politični vrh, ki ga predstavlja gospod Kovšca,« je povedal Tonin, ki je predsedniku DS predstavil ključne naloge, ki jih je treba realizirati v prihodnje in zakaj je omenjeni zakon nujen za modernizacijo Slovenske vojske.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je ministru Toninu čestital za opravljeno delo v preteklih mesecih, nadaljnje razvojne načrte ministra Tonina pa označil kot smele, vendar pa popolnoma uresničljive. Zagotovil je tudi svojo podporo Zakonu o zagotavljanju sredstev v Slovensko vojsko, ki je po njegovih besedah nujen, saj se v času covid-19 in povečujejo varnostna tveganja. Obenem pa v Državnem svetu napovedal strokovni posvet o varnostni položaju v Republiki Sloveniji, obrambni sposobnosti države, razvojnih načrtih in zakonu o investicijah v Slovensko vojsko. »Javnost si zasluži vedeti in razumeti, kako pomembna je varnost, kako pomembne so investicije v varnost in se tudi na podlagi realnih podatkov odločati,« je zaključil Kovšca.

Ob robu obiska je minister Tonin predstavil kadrovsko sliko v Slovenski vojski, ki se je letos po desetletju bistveno izboljšala in končno beležimo več prihodov kot odhodov, ter o nadaljnjih načrtih, tudi na področju zaščite in reševanja.