Skoči do osrednje vsebine

Začetek veljavnosti Pridružitvenega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Včeraj, 8. decembra 2020 je v veljavo uradno stopil nadgrajeni Pridružitveni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Evropsko vesoljsko agencijo (ESA). Začetek veljavnosti tega sporazuma pomeni nadgradnjo sodelovanja Slovenije z Evropsko vesoljsko agencijo in korak bližje k polnopravnemu članstvu Slovenije v tej organizaciji.

Nadgrajeni sporazum prinaša nove možnosti za slovenska podjetja in raziskovalne institucije, ki se želijo aktivno vključiti v vesoljske aktivnosti. Ob tem velja izpostaviti, da je področje vesolja bistveno širše, kot si mogoče predstavljamo, saj se v to področje lahko vključijo podjetja in raziskovalne institucije tudi iz drugih sektorjev kot na primer informacijsko komunikacijsko tehnologijo (IKT), novi materiali, biotehnologija, umetna inteligenca, kvantno računalništvo, energetika, kibernetska varnost in številne druge. Prav tako se odpirajo vedno nove priložnosti za uporabo vesoljskih tehnologij in podatkov, ki se pridobijo iz vesolja, v proizvodnji, energetiki, kmetijstvu, mobilnosti in izboljšanju našega vsakdanjega življenja.

Po podpisu novega Pridružitvenega sporazuma bo ESA enkrat ali dvakrat na leto objavila razpis, ki bo namenjen samo slovenskim podjetjem in inštitucijam. Prvi razpis na podlagi novega sporazuma bo predvidoma objavljen v prvem četrtletju naslednjega leta. Razpis bo vseboval področja, ki bodo podjetjem pomagala pri nadaljnjem sodelovanju z ESO, še posebna pozornost bo namenjena vključitvi novih deležnikov, ki do sedaj še niso bili vključeni v vesoljske aktivnosti. Predvidene so tudi pripravljalne aktivnosti za nove projekte in tudi izobraževanje podjetij za aktivnejše sodelovanje z ESO.

Ključni cilji sporazuma

Ključni cilji sporazuma so:

  • krepitev sposobnosti in zmogljivosti za razvoj proizvodov, ki lahko pomagajo zagotoviti zdržen industrijski donos izbirnih programov agencije, v katere je vključena Slovenija,
  • krepitev sposobnosti in zmogljivosti za razvoj proizvodov za ustrezno pripravo domače industrije na prihodnjo vključitev v neobvezne programe agencije, v katere se namerava država vključiti v petih letih,
  • ustvarjanje in izkazovanje sposobnosti in zmogljivosti za zdržne dolgoročne poslovne priložnosti na komercialnem vesoljskem trgu.

Sodelovanje z Evropsko vesoljsko agencijo

Vesoljski sektor je sektor z stalno rastjo, ki pa je v fazi vključevanja novih privatnih akterjev in postaja vedno bolj poslovno usmerjen. Slovenska podjetja, organizacije in institucije bodo pri sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo lahko sodelovala na področjih:

  • vesoljske tehnologije (platforme, inštrumenti, oddajniki, sprejemniki, deli zemeljskih postaj) v segmentu telekomunikacije in navigacije,
  • vesoljske aplikacije (aplikacije razvite na podlagi obstoječe vesoljske tehnologije, kot na primer določanje vodnih virov, zemeljska omrežja, ki se povezujejo s sateliti),
  • razvoja satelitov,
  • vesoljske znanosti,
  • izobraževalne aktivnosti na univerzitetnem in na doktorskem nivoju.

Prav tako bodo lahko pripomogla pri izvedbi izstrelitev in se udeležila delavnic za podjetja s področja vesoljske tehnologije.

Kako poslovati z ESO?

ESA pripravlja razpise in javna naročila, ki so objavljeni na njihovi spletni strani Electronic Mail Inivitation to Tender System - EMITS.

Podjetja se lahko prijavijo na razpis neposredno pri ESI in o tem obvestijo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Spletna stran Vlade RS vsebuje podrobne informacije o načinu prijave.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa se podjetja lahko naročijo na prejemanje novic s področja vesoljske tehnologije.

Zakaj poslovati z ESO?

ESA lahko zagotovi finančna sredstva za razvoj inovativne tehnologije (relevantne za vesoljski program), ki se jo kasneje lahko uporabi v lastnih tržnih produktih. 

Sodelovanje z ESO zagotavlja tehnološko odličnost in odpira vrata v mednarodnih podjetjih in institucijah ter bistveno poveča možnost uspeha na razpisih v okviru Evropske unije, Obzorje 2020/ Obzorje Evropa – vesolje.