Skoči do osrednje vsebine

Integriteta visoko na lestvici naših vrednot

Ministrica za pravosodje, mag. Lilijana Kozlovič je bila ob današnjem dnevu boja proti korupciji govorka na okrogli mizi v organizaciji Komisije za preprečevane korupcije (KPK).

Predstavniki te so predstavili projekt Integriteta: skupni cilj generacij. Podporo projektu, katerega glavni namen je krepiti integriteto skozi vse ravni vzgojno-izobraževalnega sistema, s tem pa v družbi nasploh. Nagovor so poleg ministrice za pravosodje dali še predsednik republike Borut Pahor ter šolska ministrica Simona Kustec.

»V Sloveniji smo z ustanovitvijo posebnega organa za preprečevanje korupcije vrednoto integritete postavili zelo visoko na našo vrednostno lestvico, vendar pa je senzibilnost družbe za integriteto v  zadnjem času zamrla.«

»Posameznika lahko le njegova notranja skladnost, skladnost njegovih misli in dejanj, pripelje do samoreflektivnega odziva na to, kaj je prav in kaj je prepovedano. Zato je potrebno delo z najmlajšimi. Čaka pa nas dolga pot, da integriteta ne bo le pojem visoko na lestvici našega vrednostnega sistema, ampak naše ponotranjeno ravnanje,« je prepričana ministrica za pravosodje.

Letošnji dan boja proti korupciji smo pričakali s sprejeto novelo Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Po večletnem usklajevanju je Državni zbor prejšnji mesec sprejel novelo, ki prinaša odpravo pomanjkljivosti ter vrsto izboljšav v delovanju Komisije za preprečevanje korupcije. Po mnenju ministrice za pravosodje, mag. Lilijane Kozlovič je »največja dodana vrednost novele, da s krepitvijo preventivne vloge Komisije ter poudarkom na njeni strokovnosti Komisijo na novo umešča v sistem in ji dviguje ugled, ki si ga zasluži in potrebuje za učinkovito preprečevanje korupcije.«