Skoči do osrednje vsebine

Prvo zasedanje strateškega dialoga med Slovenijo in ZDA

Na podlagi dogovora med ministrom za zunanje zadeve dr. Anžetom Logarjem in ameriškim državnim sekretarjem Michaelom Pompeom o vzpostavitvi strateškega dialoga med državama je v State Departmentu potekalo njegovo inavguracijsko zasedanje.
pred zasedanjem strateškega dialoga med Slovenijo in ZDA

Veleposlanik Tone Kajzer, veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda C. Blanchard, politični direktor na Ministrstvu za zunanje zadeve Jernej Müller in pomočnik državnega sekretarja za evropske zadeve ZDA Phil Reeker | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Prvi strateški dialog sta na slovenski strani vodila politični direktor na Ministrstvu za zunanje zadeve Jernej Müller, na ameriški strani pa namestnik pomočnika državnega sekretarja za evropske zadeve Matthew Boyse. Na sestanku sta sodelovala tudi državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok in pomočnik državnega sekretarja za evropske zadeve Phil Reeker.

Sopredsedujoča zasedanju sta izpostavila obojestransko zadovoljstvo nad novo kakovostjo odnosov med državama, ki jo odraža tudi vzpostavitev strateškega dialoga kot nadgrajenega trajnega institucionaliziranega mehanizma posvetovanj med državama o vseh ključnih dvostranskih in mednarodnih vprašanjih. Izrazila sta prepričanje, da bodo redne konzultacije obeh prestolnic prispevale k okrepljeni izmenjavi mnenj in hitrejši identifikaciji novih priložnosti za skupno sodelovanje.

Prvo zasedanje strateškega dialoga se je usmerilo v tri vsebinske sklope.

Glede Zahodnega Balkana sta se obe strani strinjali o nujnosti tesnega sodelovanja in koordiniranega delovanja Evropske unije in Združenih držav pri spodbujanju držav regije k izvajanju potrebnih reform ter njihovemu približevanju evropskim in evroatlantskim integracijam.

Podrobno je bilo obravnavano vprašanje dezinformacij, vključno s kampanjami širjenja lažnih novic, ki jih tuji akterji vodijo v zahodnih družbah, tudi v času aktualne pandemije covida-19.

Zaključni del se je osredotočil na vprašanja kibernetske in energetske varnosti, priložnosti na področjih infrastrukture in logistike ter skupnega sodelovanja v formatih, kot sta Pobuda Tri morja in Partnerstvo za transatlantsko energetsko sodelovanje.

Dogovorjeno je bilo, da se naslednje srečanje slovensko-ameriškega strateškega dialoga odvije v prvi polovici leta 2021.