Skoči do osrednje vsebine

Napotitev v karanteno in delna odločba in sklep Ustavnega sodišča Republike Slovenije U-I-445/20

Prvi odstavek 10. člena Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 določa, da se osebo, ki je bila ali bi lahko bila izpostavljena okužbi z virusom SARS-CoV-2, napoti v karanteno na domu zaradi prihoda z območja z visokim tveganjem za okužbo, ta območja pa v skladu s prvim odstavkom 12. člena istega zakona določi vlada.

Vlada je to storila z Odlokom o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Osebe se torej na meji v karanteno napoti na podlagi navedenih predpisov.

V 14. točki odločbe ustavnega sodišča U-I-445/2020 je izrecno navedeno, da se odločitev ustavnega sodišča nanaša na tiste dele sklepov vlade, ki so povezani z izpodbijanim Odlokom o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, glede drugih odlokov torej po mnenju službe zaenkrat ni nobenih sprememb glede njihove veljavnosti.