Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. decembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 6. 12. 2020 opravljenih 1.751 testiranj in potrjenih 480 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 27,41 odstoten, kar je približno toliko kot dan prej (27,51). V bolnišnicah se zdravi 1.301 bolnik, od tega jih 196 potrebuje intenzivno nego, 44 je bilo odpuščenih. Umrlo je 52 oseb, od marca skupaj že 1.796.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 7. 12. 2020 vključenih 1.791 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 431 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2. Podatki o dnevnih okužbah

Število opravljenih testiranj in število prijavljenih primerov okužb COVID-19 do vključno 6. 12. 2020:

557.637 opravljenih testov

86.288 potrjenih primerov (39.669 moških, 46.619 žensk)

1.751 opravljenih testov 6.12. 2020

480 potrjenih primerov 6.12. 2020

20.368 aktivnih primerov (ocena)

972 število potrjenih primerov / 100.000 prebivalcev

Število potrjenih okužb v zadnjem tednu, od 30. 11. do 6. 12. 2020, je 10.429, sedemdnevno povprečje pa je 1.490.

 

3. Delovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Vključene sile zaščite, reševanja in pomoči ZRP

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 7. 12. 2020 vključenih 1.791 pripadnikov sil za, predstavnikov javnih služb ter 431 pripadnikov humanitarnih organizacij.

 

Neurje

Proti večeru je neurje z močnim vetrom in sodro zajelo občino Izola. Največ dela so imeli gasilci, delavci cestnih in komunalnih služb ter delavci elektro podjetja. Regijski center za obveščanje v Kopru je v povezavi z neurjem zabeležil 12 dogodkov. Aktivirana so bili gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Izola. Gasilci so odstranjevali podrta drevesa, polomljene veje, odtrgano pločevino na objektu, v Jagodju prekrivali odkrito streho ter v Morovi ulici posredovali zaradi možnega poplavljanja objekta in padlega elektro vodnika. Posredovali so tudi v Ulici oktobrske revolucije, kjer je drevo padlo na garaže in avtomobile.

 

Poplave

Zaradi obilnih padavin 6.12.2020, ki je zajelo predvsem zahodni del države, so gasilci odpravljali težave v občinah Izola, Koper, Piran in Nova Gorica. Gasilci so iz objektov črpali meteorno vodo, delili protipoplavne vreče in odstranili nekaj podrtih dreves. V Dragonji so opravili strokovni ogled manjšega plazu, ki pa ni ogrožal stanovanjskega objekta.

 

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Okoli 13.00 je bilo v Piranu ponovno povišano plimovanje morja. Zaradi valovanja in zahodnega vetra je morje prestopilo rob obalne črte in zalilo plažo pred hotelom na Stjenkovi ulici. Razlivalo se je tudi po Prešernovem nabrežju. Morje je zalilo le pnevmatike tam parkiranih vozil. O drugi škodi ne poročajo.

 

Udari strel

Izpostava Ljubljana

Ob 20.20 je v naselju Samotorica, občina Horjul, strela udarila v stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci PGD Horjul, ki so pregledali objekt. Na samem objektu je zaradi udara strele prišlo do škode na vratih, oknih ter elektro inštalaciji. Na kraju je bila prisotna tudi dežurna služba Elektro Ljubljana, ki je zaradi intervencije izklopila transformatorsko postajo. Ob ponovnem vklopu transformatorske postaje je prišlo do požara v elektro omarici v bližnjem gospodarskem objektu. Gasilci PGD Horjul so požar pogasili, preventivno pa pregledali še 9 objektov v radiju okoli 500 metrov od transformatorske postaje. Druge škode ni bilo. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.52 sta na Dalmatinovi ulici v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje nevarnih tekočin, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in odstranili vozili s cestišča. Poškodovanih v nesreči ni bilo. Cestišče so počistili delavci cestnega podjetja CGP Krško.

Ob 17.46 je na Prešernovi ulici v Krškem osebno vozilo zbilo pešca. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško pri oskrbi poškodovane osebe in njenem prenosu do vozila. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.00 je v Topolšici, občina Šoštanj, voznik osebnega vozila zapeljal iz cestišča v potok. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, vozilo dvignili ter izvlekli na cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.39 se je na vrtojbenski obvoznici, v krožišču za Miren, občina Šempeter - Vrtojba, osebno vozilo prevrnilo na streho. Poklicni gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so vozilo postavili na kolesa, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica. Voznik se je v nesreči lažje poškodoval. Na kraju je posredovala tudi policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.01 je na Smrečnikovi ulici v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo iz ceste in obstalo v jarku. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, vozilo z vitlom potegnili in postavili na cestišče ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 15.25 sta pri naselju Gerečja vas, občina Hajdina, na nadvozu čez avtocesto, čelno trčila kombinirano in osebno vozilo, pri čemer se je kombinirano vozilo prevrnilo na bok. Poškodovala sta se oba voznika, ki so ju oskrbeli reševalci NMP Ptuj. Posredovali so gasilci PGD Ptuj, delavci Cestnega podjetja Ptuj, avto vleka ter policija.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.15 je na Mesarski cesti v Ljubljani v trgovini zagorela naprava UPS. Še pred prihodom gasilcev je ogenj sam ugasnil. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so napravo izklopili iz elektro omrežja in objekt preventivno pregledali.

Ob 18.04 je ob železniški progi v bližini Viške ceste v Ljubljani gorela lesena vrtna baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vič. Baraka je v celoti pogorela.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.57 so v naselju Verdun, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so nadzorovali izgorevanje saj, očistili žerjavico in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 17.18 je v Ulici Pod gozdom v Črnomlju gorel zapuščen skladiščni objekt. Gasilci PGD Črnomelj so ob prihodu ugotovili, da gre za nenadzorovano kurjenje lesenih delov ostrešja. Gasilci so ogenj pogasili. Na kraju so bili prisotni tudi policisti.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.56 so na Koloniji 1. maja v Trbovljah zagorele saje v dimniku večstanovanjske hiše. Gasilci PGD Trbovlje-Mesto so nadzorovali izgorevanje saj in skupaj z dimnikarjem s termovizijsko kamero pregledali objekt in dimno tuljavo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 17.51 je na Šaranovičevi ulici v Celju zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno ter požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.26 je na cesti Podsabotin–Hum v občini Brda zagorelo osebno vozilo. Gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Dobrovo so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, opravili pregled s termovizijsko kamero in nudili pomoč pri odvozu poškodovanega vozila.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 11.39 so v Stražunskem gozdu v Mariboru našli posodo brez pokrova, v kateri je bilo motorno olje. Gasilci GB Maribor so zavarovali kraj in obvestili pristojno službo, ki je odstranila in odpeljala posodo na skladiščenje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.45 je v Sedražu, občina Laško, v stanovanjskem objektu prišlo do okvare na peči centralne kurjave. Posredovali so gasilci PGD Sedraž, ki so zavarovali kraj dogodka, izpraznili kurišče peči in pregledali prostor.

Izpostava Koper

Ob 11.09 so v Sečovljah, občina Piran, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz kanala potegnili osebno vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.16 so v Martina Krpana ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu težje obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 9.55 so na Cesti Dolomitskega odreda, gasilci GB Ljubljana, nudili pomoč reševalcem pri transportu obolele osebe.

Ob 11.32 so v Rojčevi ulici, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana, nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Ob 15.04 so na cesti Gorenja Brezovica–Rakitna, v občini Brezovica, gasilci PGD Brezovici pod Krimom razžagali in odstranili podrto drevo.

Izpostava Maribor

Ob 15.07 se je v naselju Zgornja Selnica, občina Selnica ob Dravi, kombinirano vozilo zaradi napake premaknilo in povozilo šoferja, kateremu je noga ostala ukleščena pod vozilom. Pred prihodom gasilcev so očividci osebi že pomagali izpod vozila, zato so gasilci preventivno pregledali vozilo in okolico ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.28 so v bližini naselja Dobliče, občina Črnomelj, gasilci PGD Dobliče razžagali in odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet na lokalni cesti.

Izpostava Postojna

Ob 10.18 so v naselju Dovce pri Rakeku, občina Cerknica, gasilci PGD Rakek nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Ob 20.11 je v naselju Kobdilj, občina Komen, pregrevala peč centralne kurjave. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so izpraznili peč ter pomagali lastniku pri zagonu črpalk, ki so ostale v okvari zaradi udara strele v bližini.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za meteorološke in oceanografske napovedi, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije RS za okolje, pričakujejo od torka popoldne do srede zjutraj predvsem na jugozahodu dolgotrajne in močnejše nalive. V kratkem času lahko pade od 40 do 80 mm padavin. Zaradi obilnega sneženja pa se bo predvsem v Julijskih Alpah znova povečala nevarnost snežnih plazov.

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi bodo v sredo sredi dneva reke v jugozahodni Sloveniji pričele močneje naraščati. Popoldne in v noči na sredo bodo posamezne reke zlasti na južnem Primorskem poplavile, predvsem na območju Slovenske Istre in Obale lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Reke v porečju Vipave in na Notranjskem bodo poplavile na območjih pogostih poplav.

Po podatkih Agencije RS za okolje je v visokogorju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/