Skoči do osrednje vsebine

Slovenija piha 0,0 tudi letos – koncert Policijskega orkestra z gosti je nagrada za vse, ki vozijo 0,0

Ker alkohol ne spada v cestni promet, Ministrstvo za zdravje skupaj s Policijo in v okviru aktivnosti Agencije za varnost v prometu (AVP) tudi letos, v času epidemije, voznike na cestah opozarja o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi. Zato med 7. in 20. decembrom izvajamo akcijo Slovenija piha 0,0, in s tradicionalnim koncertom Policijskega orkestra z gosti, tokrat se bo odvijal brezstično, ob koncu akcije nagrajujemo vse, ki vozijo 0,0.

Mesec december je znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki. Da bi bile naše ceste varnejše za vse prometne udeležence, letos že petič po vrsti v okviru akcije Slovenija piha 0,0 voznikom sporočamo, da so opiti vozniki nevarni vozniki, pa tudi, da ima vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu.

Policisti bodo tudi tokrat poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Kršitelje seveda čaka kazen v skladu s predpisi, vozniki, ki bodo »napihali 0,0«, pa bodo takoj prejeli vstopnico za tradicionalni koncert Policijskega orkestra z gosti. Gosti zaenkrat ostajajo skriti, saj jih bomo razkrili čez teden dni, po koncu nagradne igre, ki poteka na FB Slovenija piha 0,0.

Koncert bo v nedeljo, 20. decembra 2020 ob 20h. Predvajan bo preko spleta, zato si ga bodo  vozniki lahko ogledali iz domačega naslonjača skupaj s člani istega gospodinjstva.

Vstopnica za koncert vsebuje QR kodo (e-kodo) za dostop do internetnega naslova, na katerem se bo izvajal koncert. Druga možnost za dostop do koncerta in natančnejša navodila o postopku dostopa pa so zapisana na spletni strani www.nulanula.si, ki deluje v času akcije Slovenija piha 0,0.

Koncert je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno, trezno in vozijo 0,0. Alkohol, prepovedane droge ter druge psihoaktivne snovi namreč vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče. Po podatkih približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče pa je opit voznik.

Javna agencija za varnost prometa, ki koordinira aktivnosti nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, je v decembru k sodelovanju v aktivnostih povabila tiste, ki so prvi posredovalci na kraju prometne nesreče in neposredno po njej: reševalce, zdravnike, policiste in gasilce. Preventivne aktivnosti se z namenom prispevati k obvladovanju epidemije izvajajo na platformah družbenih omrežij. Več informacij na spletni strani AVP

Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah. Slovenija piha 0,0!