Skoči do osrednje vsebine

Finančna uprava ima novega službenega psa za odkrivanje prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov

Petim službenim psom finančne uprave se je dne 4. 12. 2020 pridružil nov kratkodlaki nemški ptičar, ki bo skupaj z vodnikom skrbel, da bodo tihotapci prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov na ozemlju Slovenije imeli bistveno oteženo delo.

Novega službenega psa je finančna uprava prevzela od slovenske policije in je plod njihove lastne vzreje. Policija je s svojimi strokovnjaki poskrbela tudi za osnovno in specialistično šolanje psa za odkrivanje prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov ter šolanje vodnika finančne uprave.

Finančna uprava je doslej razpolagala s petimi službenimi psi, od tega dvema za odkrivanje prepovedanih drog (belgijski ovčar in terier) in tremi za odkrivanje tobaka in tobačnih izdelkov (nemški kratkodlaki ptičarji).
Gre za prvega tim. dvonamenskega psa (za odkrivanje prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov) v finančni upravi.

Med strateške naloge finančne uprave sodi tudi preprečevanje in odkrivanje nezakonitega pretoka blaga in trgovanja z nedovoljenim blagom in s tem povezano zagotavljanje in krepitev zaščite življenja, zdravja, varnosti ljudi, živali in rastlin, varstva okolja. Področje dela službenih psov in vodnikov predstavlja enega od pomembnih kamenčkov v mozaiku realizacije navedenih strateških nalog v boju proti organiziranemu kriminalu in goljufijam na področju prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov.

Operativnih nalog in izzivov bo za novega službenega psa in njegovega vodnika zadosti, predvsem v cestnem, pomorskem in železniškem prometu; še posebej če želi doseči dobre rezultate svojih kolegov vodnikov in njihovih službenih štirinožnih prijateljev, ki so se doslej že dostikrat izkazali pri odkrivanju tihotapljenih cigaret, tobaka in prepovedanih drog.

kratkodlaki nemški ptičar, v ozadnju službeno vozilo Finančne uprave

Službeni pes Finančne uprave | Avtor FURS

1 / 2