Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Urška Ban na neformalni videokonferenci sveta za telekomunikacije in digitalizacijo

Državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo Urška Ban se je danes udeležila neformalne videokonference ministrov EU, pristojnih za telekomunikacije in digitalizacijo.
Državna sekretarka Urška Ban sedi za mizo pred računalnikom

Državna sekretarka MJU Urška Ban | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

V ospredju tokratnega srečanja je bila politična razprava o predlogu zakonodajnega akta o upravljanju podatkov. Gre za prvega od dveh prihajajočih aktov s področja podatkov, ki bosta uredila pomembno okolje za prehod v tehnološko napredno evropsko družbo.

Državna sekretarka Banova je v svojem nagovoru omenila pomen zagotavljanja okvira za širšo dostopnost podatkov znotraj EU, v prvi vrsti Direktivo o odprtih podatkih, ki je komplementarna predlogu Akta o upravljanju podatkov. Na podlagi te direktive namreč javni organi odpirajo svoje podatke in jih objavljajo v odprtih in strojno berljivih formatih ter s tem zagotavljajo najbolj enostavno ponovno uporabo podatkov, brez vseh ovir. » V Sloveniji je nacionalni portal odprtih podatkov OPSI ključni pospeševalnik razvoja na tem področju. Zato menimo, da morajo odprti podatki ostati v središču širšega ekosistema EU za izmenjavo podatkov - ekosistema, ki zbira in povezuje imetnike podatkov s start-up, podjetniki, razvijalci in raziskovalci,« je poudarila državna sekretarka. Ob tem je izpostavila še pomembne izkušnje, ki jih ima na tem področju tudi naš državni statistični urad ter pomen izobraževanja državljanov o podatkih in upravljanju z njimi, ki se mora – za dolgoročno uspešnost – pričeti že v osnovni šoli. »To niso le digitalne veščine, ampak predvsem tudi podatkovna analitika, sposobnost iskanja ustreznih podatkovnih baz, branja podatkov, prepoznave trendov iz podatkov in vizualizacija,« je še dodala Banova.

Na srečanju ministrov je bilo s strani Evropske komisije predstavljeno aktualno stanje glede različnih dosjejev, ki so v obravnavni, ob koncu pa je bil predstavljen tudi delovni načrt Evropske komisije za leto 2021 ter prioritete portugalskega predsedovanja Svetu EU, ki se pričenja s 1. januarjem 2021.

Države članice so bile na virtualnem srečanju tudi povabljene k podpisu Deklaracije držav članic o evropski pobudi za procesorje in polprevodniške tehnologije, s katero se zavezujejo k zbiranju nacionalnih sredstev za (so)investiranje v polprevodniške tehnologije in k podpiranju uporabe polprevodniških tehnologij v Evropi.