Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. decembra 2020

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 5. 12. 2020 opravljenih 3.744 testiranj in potrjenih 1.030 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 27,5 odstoten (dan prej 25,79 odstoten). V bolnišnicah zdravijo 1.302 osebi, od tega 197 na intenzivni negi, 51 oseb je bilo odpuščenih. Število umrlih s COVID-19 je 44, od marca skupaj 1.744.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 6. 12. 2020 vključenih 580 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 13 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu in spremljajo situacijo. Občine ob pomoči Rdeči križ Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

O posebnostih glede aktivnosti za zajezitev širjenja koronavirusa ne poročajo. Zaradi močnejših padavin občinski in regijski štabi Civilne zaščite na območju gorenjske, notranjske in obalne regije vodijo oz. koordinirajo delo gasilcev in drugih sil za zaščito reševanje in pomoč. V navedenih regijah je poplavilo ceste, hiše in kleti, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Na območju obalne regije je poplavljalo tudi morje.

V Uradnem listu RS, št. 181/20 so bili objavljeni odloki in sklep vezani na odločitev Ustavnega sodišča glede že sprejetih odlokov za obvladovanje epidemije.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Ministrstva, ki so danes poslala poročila, ne poročajo o posebnostih. Med vikendom imajo organizirana dežurstva za primer nujnega ukrepanja.

 

Poplave

Preko včerajšnjega dne so predvsem zahodni del države zajele obilne padavine, ki so povzročile veliko dela gasilcem, delavcem cestnih in komunalnih služb na območju občin Izola, Koper, Piran, Jesenice, Kranj, Kranjska gora, Radovljica, Železniki, Cerkno, Idrija, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna. Tako so Regijski centri za obveščanje zabeležili 69 dogodkov in je bilo aktiviranih 22 prostovoljnih gasilskih enot in dve poklicni enoti. Gasilci so imeli največ dela z nameščanjem protipoplavnih vreč, s prečrpavanjem meteorne vode iz stanovanjskih in gospodarskih objektov, hotelov, domov za ostarele ter ostalih objektov. Prav tako je meteorna voda tudi zalivala vozišča in ulici v Izoli. V zaselku Šmagur v občini Ilirska Bistrica je voda prestopila breg potoka in poplavila makadamsko cesto ter jo odnesla v dolžini nekaj deset metrov. V naselju Strunjan v občini Izola je plaz Zaradi razmočenega terena se je sprožilo tudi šest zemeljskih plazov.

 

Potres

Izpostava Ljubljana

Ob 13.07 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Ivančne Gorice, 30 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Muljave in Drašče vasi. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Med 5.43 in 7.50 je bilo priprto koprsko pristanišče zaradi močnega vetra.  

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Trbovlje

Ob 14. 25 so na območju Retja, občina Trbovlje, v gozdu na težko dostopnem terenu opazili negibno osebo ležati v snegu. Poškodovano žensko so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma (NMP ZD) Trbovlje, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trbovlje mesto so jo z vrvno tehniko rešili iz globeli in prenesli do reševalnega vozila. Prepeljana je bila v Splošno bolnišnico (SB) Trbovlje.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 12.36 si je na Dobrovi, občina Krško, občan pri spravilu lesa poškodoval nogo. Posredovali so reševalci NMP Krško, ki so ga oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 18.40 je v Sečovljah v občini Piran osebno vozilo zapeljalo v Kanal Dragonja. Iz deroče vode je voznika vozila rešil delavec Cestnega podjetja Koper. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so s potapljači pregledali kraj dogodka, vozilo bodo iz kanala potegnili 7. decembra v ponedeljek.

Izpostava Kranj

Ob 10.30 se je na Hraški cesti v Lescah prevrnilo osebno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa, s pomočjo vitla postavili vozilo na kolesa in ga povlekli nazaj na cestišče ter počistili razbite dele vozila na kraju dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 15.56 sta na avtocesti Koper–Ljubljana, pred počivališčem Ravbarkomanda v občini Postojna, trčila osebno in kombinirano vozilo. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Postojna, ki so kraj dogodka zavarovali in odklopili akumulatorja na vozilih. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Postojna.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.00 je na Mostecu, občina Brežice, zagorel adventni venec v stanovanjskem objektu. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili policisti, gasilci PGD Mostec in Mihalovec pa so pregledali in prezračili prostore. Reševalci NMP Brežice so na kraju oskrbeli osebo, ki se je nadihala dima in jo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 9.13 je v kraju Paridol, občina Šentjur, zagorelo v dnevni sobi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slivnica in Šentjur so omejili in pogasili ogenj, s termovizijsko kamero pregledali ostale prostore in ostrešje. V požaru je bila uničeno okoli 16 kvadratnih metrov dnevne sobe in oprema.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.01 je na Jurčkovi cesti v Ljubljani zagorelo v dozi električne napeljave v dnevni sobi stanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana je lastnik sam pogasil manjši požar. Gasilci so opravili pregled s termovizijsko kamero za morebitnimi žarišči. Stanovanje so prezračili in odsvetovali uporabo in vklop elektrike do prihoda in pregleda električarja.

Ob 13.09 je v Centru Stožice v Ljubljani, v nedograjenem delu objekta, gorel trosed in razna navlaka. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so požar pogasili.

Ob 20.08 se je na Tržaški cesti v Logatcu v večstanovanjski stavbi kadilo iz skupnega kamina, dim pa se je razširil po objektu. Do prihoda gasilcev se je dim že razkadil. Gasilci PGD Gorenji Logatec so izmerili koncentracijo nevarnih plinov v objektu in ugotovili, da ni nevarnosti. Objekt so še preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 19.11 je v Ulici Jelenčevih v Pekrah, občina Maribor, v stanovanjski hiši je zagorel osebni računalnik. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre so požar pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Postojna

Ob 19.20 je v naselju Gorenje jezero, občina Cerknica, zagorelo v drvarnici ob stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Gorenje jezero so še pravočasno požar v katerem je nastala manjša premoženjska škoda omejili in pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.51 so v kraju Krajna, občina Tišina, gorele smeti v betonski cevi. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Krajna.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 16.25 se je na Ljubljanski cesti v Celju v stanovanju večstanovanjske zgradbe vključil detektor monoksida. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so opravili meritve in prezračili prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.03 so bili na potoku Črnušnica v Ljubljani opaženi oljni madeži, zaradi povečane obremenjenosti čistilne naprave v podjetju Dinos, v Šlandrovi ulici. Prišlo je do preliva meteorne vode iz čistilne naprave, neznana količina snovi pa se je izlila proti potoku. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so pregledali strugo potoka, zaznali prisotnost ogljikovodikov, ph test pa je bil nevtralen. Gasilci so namestili oljne lovilce, ki bodo preprečili nadaljnje izlivanje. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.43 je v Splošni bolnišnici (SB),  občina Celje, v Oblakovi ulici prišlo do iztekanja vode na ventilu hidranta. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, s čepom zatesnili odprtino in prečrpavajo vodo, ki se je iztekala po prvem nadstropju objekta.

Izpostava Kranj

Ob 18.17 je na Bledu osebno vozilo zapeljalo s parkirišča v jezero in potonilo. Gasilci PGD Bled in potapljači Podvodne reševalne službe Bled so se potopili do vozila in ugotovili, da v vozilu ni nikogar. Cesta Bled–Bohinj je bila v času intervencije zaprta.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.23 so na Graški cesti v Litiji gasilci PGD Litija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Ob 11.26 je na Zaloški cesti v Ljubljani zaradi okvare na vodovodni inštalaciji v kleti inštituta iztekala voda ter poplavila hodnik in nekaj pisarn. Gasilci GB Ljubljana so posesali približno 200 litrov vode.

Ob 14.32 so v Nebčevi ulici na Lavrici, občina Škofljica, gasilci PGD Lavrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu težje, obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 16.48 je na Moškričevi ulici v Ljubljani v stanovanju, zaradi okvare pipe, iztekala voda. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zaprli kotna ventila pod lijakom ter preprečili nadaljnje iztekanje vode. Za čiščenje iztekle vode je poskrbel lastnik sam.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.49 v Kolodvorski ulici v Kočevju, zaradi zamašene kanalizacije, fekalna voda poplavila kletno stanovanje. Posredovali so gasilci PGD Kočevje in izčrpal zamašen jašek zunaj.

Napoved za naslednje dni

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno in ponekod megleno, nekaj sonca bo občasno predvsem v vzhodnih krajih in ob morju. Nastajale bodo krajevne plohe, dopoldne v zahodni polovici Slovenije, popoldne in zvečer tudi drugod. Ob morju bodo posamezne nevihte. Ponekod bo pihal veter južnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem do 12 °C.

V torek bo oblačno. Dopoldne bo na zahodu spet začelo deževati, dež se bo čez dan širil proti vzhodu. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 600 m. Na Primorskem bo zapihala šibka burja, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem do 7, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem od 8 do 13 °C.

V sredo bo oblačno s padavinami, meja sneženja se bo ponekod spustila do nižin. Na Primorskem bo pihala večinoma šibka burja. V četrtek bo suho vreme.

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

  

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je v visokogorju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/