Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. decembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 4. 12. 2020 opravljenih 6.344 testiranj in potrjenih 1.636 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,79 odstoten (dan prej 25,75 odstoten). V bolnišnicah zdravijo 1.272 oseb, od tega 199 na intenzivni negi, 122 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 47 oseb, od marca skupaj 1.700.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 5. 12. 2020 vključenih 626 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 41 pripadnikov humanitarnih organizacij.. 

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi ali so v pripravljenosti na domu in spremljajo situacijo. Občine ob pomoči Rdečega križa Slovenije (RKS), Slovenske Karitas in drugih prostovoljcev zagotavljajo oskrbo ranljivih skupin. Pripadniki CZ, redarske službe, policija in prostovoljci opravljajo terenske obhode glede spoštovanja ukrepov. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Štab CZ Občine Dravograd ter gasilci PGD Dravograd so stabilizirali šotor pred Zdravstvenim domom (ZD) Dravograd.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Ministrstva, ki so danes poslala poročila, ne poročajo o posebnostih. Med vikendom imajo organizirana dežurstva za primer nujnega ukrepanja.

 

Visoko plimovanje morja

Ob 23.30 je morje v Izoli, zaradi visokega plimovanja in močnega južnega vetra, poplavilo le del pločnika na Velikem trgu. V Piranu je bila prožena sirena z znakom - opozorilo na nevarnost. Morje je poplavilo Punto, Prešernovo in Kidričevo nabrežje ter del Cankarjevega nabrežja. Gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Piran in delavci Okolja so pred Tartinijev trg postavili baraže.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 15.44 so se v naselju Šalara, občina Koper, v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Ob 16.20 se je na Vanganelski cesti v Kopru v stanovanju večstanovanjskega objekta kadilo iz stikala grelnika vode. Gasilci JZ GB Koper so grelnik vode pregledali s termovizijsko kamero in lastniku svetovali, da naj ne uporablja elektrike do prihoda dežurnega električarja.

Izpostava Kranj

Ob 8.45 so se v naselju Sebenje, občina Tržič, v dimniku stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci PGD Križe so počakali so izgoretja saj ter s termovizijsko kamero pregledali in nato očistili dimnik.

Ob 16.35 so na Maistrovi ulici v Radovljici zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Radovljica so goreče saje v dimniku pogasili, pregledali stanovanjski objekt s termovizijsko kamero in očistili dimnik ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 16.42 so se na Tavčarjevi ulici v Radovljici vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Radovljica so počakali do izgoretja saj ter dimnik pregledali s termovizijsko kamero in nato očistili.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.01 je v naselju Pusti Javor, občina Ivančna Gorica, ogenj iz peči preko dimne tuljave zajel ostrešje brunarice velikosti 7 x 5 metrov. Požar so pogasili gasilci iz PGD Sobrače, Stična in Šentvid pri Stični. Gasilci iz PGD Sobrače so do jutranjih ur izvajali gasilsko stražo.

Izpostava Maribor

Ob 0.25 so v Lukanji, občina Slovenska Bistrica, na počitniškem objektu v dimniku gorele saje. Gasilci PGD Kebelj in Tinje so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in pregledali s termo kamero.  

Ob 20.45 je v Sveti Ani v Slovenskih Goricah, občina Sv. Ana, zagorelo gospodarsko poslopje v izmeri 10 krat 50 metrov, kjer se je nahajala živina, kmetijski stroji in krma za živino. Posredovali so gasilci iz PGD Sveta Ana, Lenart, Sveti Jurij, Benedikt in Sveta Trojica. Požar so pogasili in rešili živino, ki se je nahajala v objektu. Zgorelo je ostrešje objekta,  celotna krma za živino ter  kmetijski stroji.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 11.09 je v bližini naselja Trniče, občina Starše, na avtocesti Maribor – Ptuj gorelo osebno vozilo. Požar, ki je v celoti uničil osebno vozilo, so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.03 je v naselju Bevče v občini Velenje zagorelo seno. Požar so pogasili gasilci PGD Bevče, Vinska Gora in Velenje ter nato prekopali seno.

Izpostava Ptuj

Ob 15.51 je v naselju Pongrce, občina Kidričevo, zagorelo na deponiji hlevskega gnoja. Požar so pogasili gasilci PGD Šikole in s pomočjo lastnika prekopali žarišče.

Ob 18.01 so v zbirnem centru Center za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke na Ptuju zagoreli komunalni odpadki. Gasilci iz PGD Ptuj, Spuhlja in Grajena so požar na površini 2000 kvadratnih metrov ter v globini 2 metra pogasili in nato vso površino prekopali in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.43 je v Kaninski vasi v Bovcu zagorel zabojnik za embalažo. Občani so požar pogasili pred prihodom gasilcev PGD Bovec, ki so nato preventivno pregledali okolico in požarišče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 19.11 je v podjetju tiskarne na Kocbekovi cesti v Ljubečni, občina Celje, iz cisterne izteklo okoli 1000 litrov Izopropanola. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, izklopili objekt iz električnega omrežja, odstranili poškodovano cisterno iz objekta, prezračili prostore in posesali izteklo tekočino do suhega. Lastniku objekta so odredili, da prostore prezračuje še celo noč in do jutra ne vklaplja objekta na električno omrežje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.06 je na Češnjici v Železnikih voda zalila bencinski servis. Gasilci PGD Železniki so s strehe odkidali sneg in očistili odtoke zamašene s snegom.

Ob 10.10 je na Mestnem trgu v Škofji Loki zaradi zamašenih odtokov s snegom voda zalila objekt. Gasilci PGD Škofja Loka odtoke očistili in posesali vodo iz objekta.

Izpostava Maribor

Ob 6.39 je v naselju Zgornje Verjane, občina Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, padlo drevo na osebno vozilo. Drevo so odstranili in razžagali gasilci PGD Sveta Trojica.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.56 so na cesti Nuskova – Gošče, občina Rogašovci, gasilci PGD Nuskova odstranili čez vozišče nagnjeno drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorila

Meteorološko opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po Meteorološki prognozi Agencije RS za okolje v nedeljo, 6. 12. 2020 pričakujejo močne padavine v zahodni Sloveniji. Padlo bo predvidoma še od 70 do 100 mm padavin. Meja sneženja bo na okoli 1500 m nad morjem. Na območju Julijskih Alp se bo v visokogorju nevarnost snežnih plazov prehodno povečala na 4. stopnjo. Morje bo med 11. in 14. uro poplavilo nižje ležeče dele obale.

Hidrološko opozorilo

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi Agencije RS za okolje bodo reke v nedeljo čez dan, zvečer in v noči na ponedeljek v zahodni polovici države zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega hitro naraščale. Reke se bodo predvidoma razlivale na običajnih območjih, posamezne reke pa lahko tudi poplavijo.

Geološko opozorilo

Geološko stanje je dostopno na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije na linku:

https://www.geo-zs.si/index.php/dejavnosti/geohazard

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je v nedeljo, 6. 12. 2020 zaradi napovedanih povečanih količin padavin, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci teh območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode.