Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na Posebnem zasedanju Generalne skupščine OZN o pandemiji covid-19

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sodeloval na splošni razpravi Posebnega zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov o pandemiji covid-19. V nagovoru je poudaril, da zdravstvena, gospodarska in socialna kriza zahtevata dobro usklajen regionalni in globalni pristop.
dvorana generalne skupščine OZN

Nagovorministra dr. Logarja | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Posebno zasedanje je ocenil kot dobrodošel korak k izboljšani komunikaciji in učinkoviti izmenjavi dobrih praks pri varovanju javnega zdravja in pomoči gospodarstvu. Kot izjemno pomembno je izpostavil tudi sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo, ki državam članicam pomaga s smernicami, orodji in znanstvenimi podatki.

Minister je pohvalil prizadevanja znanstvenikov za razvoj cepiva proti covidu-19. Napovedal je, da bo Slovenija v okviru svojega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021 spodbujala razpravo o tem, kako bi se Unija lahko lotila izzivov, povezanih z razpoložljivostjo in dostopnostjo farmacevtskih izdelkov.

V nadaljevanju je izpostavil, da je pandemija še posebej prizadela države v razvoju, kjer je že obstoječe težave poglobila. Slovenija se je odzvala s humanitarno in razvojno pomočjo za boj proti pandemiji. Zdravje bi moralo biti pravica za vse in ne privilegij redkih, zato si moramo prizadevati za dostop do splošnega zdravstvenega zavarovanja, je še dodal minister dr. Logar.

Poudaril je, da je v našem boju proti pandemiji treba ohranjati splošno sprejete norme in standarde na področju človekovih pravic. Kriza ima namreč uničujoč vpliv na pravice najbolj ranljivih skupin ter nadalje poglablja že obstoječe strukturne neenakosti v naših družbah.

Zavzel se je za globalno trajnostno okrevanje, tudi z izvajanjem ciljev Agende 2030 in Pariškega sporazuma. Naše okrevanje lahko raste le z inovacijami, digitalno preobrazbo in zelenimi rešitvami. V tem kontekstu je izpostavil platformo "Corona Virus Media Watch" za spremljanje trendov, povezanih s covidom-19, ki jo je lansiral Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco IRCAI v Ljubljani.