Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. Decembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 3. 12. 2020 opravljenih 6.928 testiranj in potrjenih 1.784 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 25,75 odstoten, kar je manj kot dan prej (26,83 odstoten). V bolnišnicah zdravijo 1.284 oseb, od tega 197 na intenzivni negi, 86 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 61 oseb, od marca skupaj 1.653.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 4. 12. 2020 vključenih 1.456 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 393 pripadnikov humanitarnih organizacij. 

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih.

Psiholog Enote za psihološko pomoč Civilne zaščite (CZ) je v Klicnem centru 080 1404 izvedel razbremenilni pogovor.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regiji in občinah ter dnevno komunicirajo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, usklajujejo pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake ter zagotavljajo varstvo otrok staršev, ki opravljajo nujne poklice. Občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi. Spremljajo stanje v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Pomagajo pri vzpostavitvi rdečih con, kjer je to potrebno. Poročajo o pomanjkanju strokovnega kadra za nego oskrbovancev in bolnikov.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Veleposlanica ZDA v Republiki Sloveniji Lynda C. Blanchard je v Državni logistični center (DLC) Roje Republiki Sloveniji izročila štiri aparate za dezinfekcijo prostorov z ultravijolično svetlobo, ki so bili zasnovani in izdelani v slovenskem podjetju Steri-Pro. Aparate so prevzeli državni sekretarji Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za obrambo.

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob 23.06 je v Piranu morje prestopilo rob obalne črte ter zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje do tamkajšnjih restavracij. Na Stjenkovi ulici pa je bilo kljub opozorilom od dopoldneva parkiranih kar precej osebnih vozil. Aktivirana je bila tudi sirena javnega alarmiranja z znakom: "Opozorilo na nevarnost". Gasilci so prebivalcem razdelili nekaj protipoplavnih vreč, v kolikor pa jih bodo še potrebovali pa jih bo v popoldanskem času možno dobiti pred gasilskim domom v Piranu.

Ob 23.15 so na Sočnem nabrežju v Izoli, gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Izola, zaradi nevarnosti plimovanja morja, opravili ogled nižje ležečih predelov, nekaj po pol noči so postavili baražo na Velikem trgu in Sončnem nabrežju. Morje je delno prestopilo rob obalne črte na Velikem trgu in Sončnem nabrežju, zalilo je pločnik in del cestišča. 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 10.05 je v prostorih Fakultete za elektrotehniko, na Tržaški cesti v Ljubljani, pri vročem lepljenju materialov prišlo do vžiga plinov lepila. Plameni so delavca poškodovali po obrazu in obeh rokah. Posredovali so reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 8.51 so v gozdu Sračje doline v Črnučah, občina Ljubljana, reševalci gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana oskrbeli obolelo osebo ter jo prenesli do reševalnega vozila NMP.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.20 se je v Konjskem, občina Vojnik, osebno vozilo prevrnilo na bok, v njem pa sta ostali dve osebi. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so kraj dogodka zavarovali, izvlekli osebi, nudili pomoč reševalcem NMP, z vpojnimi sredstvi posuli vozišče ter odklopili akumulator.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.26 sta na avtocesti Trebnje–Ljubljana pri naselju Korenitka, občina Trebnje, trčili tovorno in osebno vozilo. V nesreči se je poškodovala ena oseba, ki so  jo na kraju oskrbeli reševalci NMP Trebnje in jo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu in pregledali tovorno vozilo, če iztekajo motorne tekočine. Na kraju dogodka so bili tudi policisti in delavci Direkcije za avtoceste Republike Slovenije (DARS).

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 4.29 je v naselju Spodnji Stari Grad, občina Krško, zagorelo v Centru za ravnanje z odpadki. Požar so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Dolenja vas.

Izpostava Kranj

Ob 9.40 so v Spodnjih Gorjah, občina Gorje, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gorje in Podhom so požar pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico.

Ob 17.12 so na zasavski cesti v Kranju gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Kranj so prostore objekta nadtlačno prezračili in očistili dimniško tuljavo s pomočjo avto lestve. Lastniku so odsvetovali kurjenje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.31 je v Batujah, občina Ajdovščina, zagorelo v drvarnici ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili lastniki sami. Posredovali so gasilci PGD Selo in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina ter zavarovali in pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.01 so v naselju Stražnji Vrh, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj in Mavrlen so nadzorovali izgorevanje saj in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ptuj

Ob 13.07 je v naselju Godeninci, občina Središče ob Dravi, zagorelo v kurilnici objekta. Domačini so požar pogasili pred prihodom gasilcev PGD Središče ob Dravi in Obrež. Gasilci so prostor pregledali in prezračili. Požar je poškodoval kurilno napravo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 11.54 je v Prisojni ulici v Mariboru gorelo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.49 je v Cankarjevi ulici, občina Lenart v Slovenskih goricah, zagorelo v motornem delu osebnega vozila, začetni požar je pogasil lastnik sam, gasilci PGD Lenart pa so ogenj dokončno pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 7.22 je na Ambrožu pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Goreč zabojnik so pogasili gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik.

Ob 11.45 je na Ambrožu pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, ponovno zagorel zabojnik za odpadke. Gasilci iz PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Šenturška gora so požar pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 12.03 je v ulici Rimska ploščad na Ptuju iz osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Ptuj so z vpojnim sredstvom posuli razlito tekočino na približno okoli 10 kvadratnih metrih.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 18. 40 so v Hrvatinih, občina Koper, gasilci JZ GB Koper nudili pomoč občanu, ki se je zagozdil v blatu. S tehničnim posegom so izvlekli tovorno vozilo iz blata.

Izpostava Kranj

Ob 8.54 so v Šorlijevi ulici v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom odprli vrata pritličnega stanovanja, v katerem se je nahajala poškodovana oseba.

Ob 12.10 so v naselju Kovor v občini Tržič gasilci PGD Tržič s potopno črpalko izčrpali podtalno vodo iz kletnih prostorov osnovne šole.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.02 so v novo zgrajeni stanovanjski hiši v naselju Podrečje, občina Domžale, sta za protivlomnimi vrati ostala zaklenjena dva desetmesečna otroka. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so s tehničnim posegom skozi okno vstopili v objekt, odprli vhodna vrata in staršem omogočili dostop do otrok.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.09 je v Rogašovcih preko ceste padlo drevo. Gasilci PGD Rogašovci so drevo prežagali, odstranili ter očistili cestišče.

Ob 19.11 so v Lendavski ulici, občina Murska Sobota, gasilci PGD Murska Sobota, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer je bila obolela starejša oseba. Gasilci so do prihoda reševalcev pomagali oboleli osebi in reševalcem pri prenosu osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Postojna

Ob 8.15 so v ulici Mirka Pirca v Sežani gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana odstranili ledene sveče s strehe stavbe splošnega družbenega pomena, ki so ogrožale mimoidoče.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.42 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto, iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta, rešili eno osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:,

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/