Skoči do osrednje vsebine

Umik / odpoklic rdečih grenivk s poreklom iz Turčije

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru program vzorčenja na ostanke pesticidov v rdečih grenivkah s poreklom iz Turčije, ugotovila prisotnost aktivne substance klorpirifos (klorpirifos-metil, klorpirifos-etil).

V  treh vzorcih rdečih grenivk iz Turčije je bila ugotovljena aktivna snov klorpirifos oz. klorpirifos-metil, klorpirifos-etil.  Tej aktivni snovi so z Uredbo Komisije (EU) št. 2020/1085 določili novo mejno vrednost ostanka, ki znaša 0,01 mg/kg in predstavlja mejo določanja analitske metode.

Zaradi odsotnosti referenčnih toksikoloških  vrednosti, ki so potrebne za izdelavo ocene tveganja, le te ni možno izdelati. Rezultati tako izkazujejo neskladno in potencialno nevarno živilo.

Potrošnike pozivamo, da v kolikor neskladnih rdečih grenivk iz Turčije še niso zaužili in jih še hranijo doma, naj jih ne zaužijejo, temveč jih vrnejo na mesto prodaje. Pri tem je pri prodajalcu potrebno  preveriti, ali so kupljene grenivke iz neskladnega lota.

Rdeče grenivke s poreklom iz Turčije, od katerih so bili odvzeti vzorci, so bili v prometu  pri naslednjih trgovcih oz. dobaviteljih:

dobavitelj Rastoder, d.o.o.,  Ljubljana, prodajna mesta: trgovine Engrotuš, d.o.o.,Celje

dobavitelj Rastoder, d.o.o.,  Ljubljana, prodajna mesta: trgovine Jagros, d.o.o.

dobavitelj Italsad, d.o.o., Vrtojba,  prodajna mesta: trgovine Jagros, d.o.o.