Skoči do osrednje vsebine

Še en korak v smeri čim večje digitalizacije pravosodja

Današnjega seminarja na daljavo, na temo uporabe videokonferenc v sodnih postopkih in v organizaciji Centra za izobraževanja v pravosodju (CIP), se je udeležilo 410 zaposlenih v pravosodnih organih. Ministrica za pravosodje, mag. Lilijana Kozlovič pozdravlja tolikšen odziv: »Veseli me, da je toliko poguma in želje za tovrstno izobraževanje, saj se bodo vaša nova znanja odražala prav v večji dostopnosti pravosodnih organov. To pa bodo najbolj čutili prav tisti, zaradi katerih smo tukaj – državljani.«

Prav digitalizacija pravosodstva je ena izmed prednostnih nalog Ministrstva za pravosodje pod vodstvom mag. Lilijane Kozlovič. Ta po njenem prepričanju omogoča še večjo učinkovitost in transparentnost dela.  »Prav zato na ministrstvu za pravosodje vlagamo velike napore v nabavo potrebne opreme, v tem letu največ za potrebe sodstva,« je udeležencem pojasnila ministrica za pravosodje. Ministrstvo je že zagotovilo enajst kompletov opreme za okrajna sodišča, zlasti za potrebe zaslišanja pridržanih. Ti so v ravno sredi postopka nameščanja. Do konca leta načrtujemo, da bodo z videokonferenčno opremo opremljeni vsi zavodi za prestajanje kazni. Na Ministrstvu za pravosodje pričakujemo, da bodo v naslednjem letu z dodatnimi kompleti opremili tudi vsa okrožna, specializirana in okrajna sodišča, s ciljem, da se vse tiste naroke, za katere bodo sodniki precenili, da je to mogoče, izvedejo prek videokonferenc.    

»Digitalizacija sodstva je obsežen dolgoročni projekt in tudi ena izmed evropskih prioritet, ki ga je mogoče doseči le s sodelovanjem vseh pravosodnih deležnikov.  Zato pozdravljam tovrstna izobraževanja – ob tem moja zahvala Centru za izobraževanje v pravosodju, ki skrbi za podajanje koristih in aktualnih vsebin,« je povedala ministrica mag. Lilijana Kozlovič.  

CIP je že v letošnjem maju začel z izvajanjem izobraževalnih dogodkov na daljavo. Na podlagi dobrih izkušenj z izobraževanji na daljavo je z mesecem decembrom – poleg izvajanja rednega izobraževalnega programa -  začel z enournimi seminarji. Ti bodo potekali dvakrat mesečno, na njih bo izbrani predavatelj predstavil eno vsebino.  Prvi seminar, z naslovom »Uporaba videokonferenc v sodnih postopkih«, je izvedel Igor Kolar, svetovalec za digitalizacijo na ministrstvu za pravosodje. Tema seminarja je posebej aktualna v času, ko je epidemija Covida-19 močno posegla v ustaljene prakse. S tem se je pokazala še večja potreba po znanju in seveda uporabi videokonferenčnih sistemov pri delu pravosodnih organov.

Na seminarju je bila, poleg praktičnih možnosti za uporabo videokonferenčnega sistema za izvedbo zaslišanj in drugih procesnih dejanj v sodnih postopkih, predstavljena tudi aktualna in nastajajoča zakonodaja na tem področju (predlog novele Zakona o kazenskem postopku – ZKP-O ter Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju - ZFPPIPP-H.