Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. decembra 2020

 

EPIDEMIJA IN OKUŽBE LJUDI, ŽIVALI IN RASTLI

1. POVZETEK POROČILA

 V Sloveniji je bilo 2. 12. 2020 opravljenih 6.604 testiranj in potrjenih 1.772 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 26,83 odstoten, kar je manj kot dan prej (33,84). V bolnišnicah zdravijo 1.285 oseb, od tega je 195 bolnikov na intenzivni negi, 74 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 45 oseb, od marca skupaj že 1.592.

 Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 3. 12. 2020 vključenih 1.579 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 412 pripadnikov humanitarnih organizacij

2.POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH / KLJUČNI POUDARKI

Poveljnik Civilne zaščite (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. Izdal je Odredbo o nakupu odsevnih brezrokavnikov z logotipom CZ.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regijah oziroma občinah ter skrbijo za redno dnevno komunikacijo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. 

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti ter spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Za socialno ogrožene učence in dijake zagotavljajo delitev in dostavo brezplačnih kosil ter varstvo za otroke staršev, ki opravljajo nujne poklice. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE

Izpostava Celje

Ob 19.25 se je na Trnoveljski cesti v Celju v proizvodnem obratu poškodovala delavka. Poškodovano delavko so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje.

 

NESREČE V CESTNEM PROMETU

Izpostava Brežice

Ob 5.18 je na regionalni cesti pri naselju Malo Mraševo, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na njivi. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka ter vozilo s pomočjo avto vitla potegnili na cestišče. Do izteka motornih tekočin pri tem ni prišlo. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 7.30 je na Bizeljski cesti v Brežicah osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v ograjo na mostu. Posredovali so gasilci PGE Krško. Zavarovali so kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili nadaljnje iztekanje nevarnih tekočin, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč vlečni službi. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 5.56 je v soteski proti Bohinju osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bled in Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine in s tehničnim posegom avto postavili nazaj na cesto.

Ob 10.25 je na počivališču Voklo, občina Šenčur, v smeri proti Ljubljani voznik polpriklopnika zapeljal z asfaltne površine parkirišča in obtičal v snegu in blatu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s pomočjo hidravličnega vitla potegnili polpriklopnik na cesto.

Ob 19.31 je v naselju Hrastje, občina Kranj, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v drevo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.27 je na avtocesti Blagovica–Trojane v smeri Maribora v predoru Trojane, občina Lukovica, trčilo enajst tovornih in eno osebno vozilo. Poškodovale so se štiri osebe. Eno od teh, težje poškodovano, so reševalci NMP odpeljali v bolnišnico. Posredovali so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, PGE Celje in gasilci avtocestne baze Vransko. Zavarovali so kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika tovornega vozila iz kabine ter odklopili akumulatorje na vozilih.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.33 sta na cesti med Rankovci in Gederovci, občina Tišina, čelno trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Reševalci NMP so ju prepeljali v SB Murska Sobota. Gasilci PGD Murska Sobota so pomagali reševalcem NMP, zavarovali kraj dogodka, počistili cestišče in usmerjali promet do prihoda policije.

 

POŽARI V OBJEKTIH

Izpostava Koper

Ob 14.08 je ob Južni cesti v Izoli zagorela lesena baraka. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola so požar pogasili. Zgorelo je ostrešje barake, ki so ga odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 je v stanovanjski hiši v naselju Polica v občini Grosuplje med kuhanjem eksplodiral plin nato pa je v prostoru zagorelo. Poškodovalo se je šest oseb, ena od teh se je nadihala dima. Posredovali so gasilci PGD Grosuplje, Polica in Šmarje Sap. Pogasili so požar, iznesli ožgan in uničen inventar, prezračili prostore ter opravili pregled z termovizijsko kamero.

Ob 21.46 so se v naselju Kalce v občini Logatec v stanovanjski hiši vnele saje v dimniku. Gasilci PGD Gorenji Logatec so dimnik ohladili s prahom in ga pregledali s termovizijsko kamero ter do prihoda dimnikarja odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.57 je v naselju Lokavec, občina Ajdovščina, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Ajdovščina in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

 

POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH

Izpostava Celje

Ob 16.10 je v kraju Sveti Štefan, občina Šmarje pri Jelšah, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Sveti Štefan so pogasili vozilo in pregledali okolico. Vozilo je uničeno.

 

POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH

Izpostava Celje

Ob 12.11 je v Latkovi vasi v občini Prebold gorela vsebina zabojnika za smeti. Gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka, Latkova vas in Groblja so pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.52 so na Slovenski cesti v Horjulu gasilci PGD Horjul pogasili goreč zabojnik za odpadke.

 

SPROŠČANJA NEVARNIH PLINOV

Izpostava Koper

Ob 22.20 je bilo v Semedeli v občini Koper zaznati močan vonj po plinu. Gasilci JZ GB Koper so pregledali okolico in ugotovili, da plin uhaja iz plinohrama, ki ni več v uporabi. Nadaljnje izpuščanje plina je preprečil dežurni delavec pristojnega podjetja.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.25 je v ulici Cesta vstaje v Ljubljani na dvorišču ob stanovanjski hiši iz nadzemnega plinohrama uhajal plin. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB )Ljubljana. Zaprli so glavni ventil ter počakali dežurnega delavca plinarne, ki je zamenjal dotrajane dele.

 

TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ

Izpostava Koper

Ob 9.43 so v objektu na Krožni cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata kabine dvigala in iz nje rešili ujeti osebi.

Ob 11.04 je na Izletniški poti v Kopru voda poplavila klet stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper so na lokaciji ugotovili, da izteka voda iz toplotne črpalke. Zaprli so dotok vode in odstranili 100 litrov iztekle vode.

Izpostava Kranj

Ob 21.39 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah v večstanovanjski stavbi gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo in dvigalo izklopili ter o tem obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.55 je bilo v Zbiljah, občina Medvode, podrto drevo ležalo preko stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zbilje so ga razžagali in ga s pomočjo dvigala odstranili s hiše.

Ob 16.40 so v Kresnicah, občina Litija, gasilci PGD Kresnice iz kletnega prostora železniške postaje izčrpali deset kubičnih metrov meteorne vode.

Izpostava Postojna

Ob 4.06 so bili aktivirani reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana za pomoč policistom pri reševanju migrantov s težko dostopnega terena na območju mejnega prehoda Starod v občini Ilirska Bistrica. Reševalci so s težko dostopnega in prehodnega območja rešili šest migrantov, od tega tri otroke. Predali so jih v postopek policistom (Policijske postaje) PP Ilirska Bistrica.

Ob 13.14 je bilo na strehi Notranjskega muzeja v Postojni odkritih nekaj strešnikov okrog dimnika. Posredovali so gasilci PGD Postojna. Deloma so popravili in zaščitili streho. Nastalo je nekaj škode tudi v notranjosti objekta zaradi zamakanja.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.34 so na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku, gasilci PGD Hrastnik s cestišča odstranili dve podrti drevesi.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

 Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/