Skoči do osrednje vsebine

Konferenca Ženske, mir in varnost

Letos minevata 20. obletnica od sprejetja pomembne zgodovinske resolucije Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov o ženskah, miru in varnosti ter 25. obletnica sprejetja pekinške deklaracije o enakosti spolov.

Ta dokumenta skupaj z drugimi resolucijami Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov tvorita Agendo za ženske, mir in varnost. V počastitev teh dveh pomembnih jubilejev je Ministrstvo za obrambo skupaj centrom za usposabljanje za sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah (POTC) v četrtek, 26. novembra, organiziralo avdio-video konferenco z naslovom Ženske, mir in varnost.

Uvodoma sta udeležence konference nagovorila državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret ter izvršna direktorica POTC Katja Geršak. Lampret je povedal, da Slovenija letos predseduje Pobudi za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (CEDC) in da ga veseli, da jim je v okviru programa predsedovanja kljub oteženi situaciji zaradi epidemije uspelo pripraviti konferenco. Izpostavil je, da se na ministrstvu zavedajo, da je enakopravnost spolov temeljna človekova pravica, ki se odraža v sprejemanju razlik med spoloma, enakopravnostjo oseb ne glede na spol, socialno-ekonomski ali drugi status ter s preprečevanjem nasilja  in odpravljanjem vseh oblik spolne diskriminacije.

Direktorica Urada Združenih narodov za ženske v Ženevi Christine Löw je kot osrednja govornica izpostavila mejnike in težave v zadnjih letih. Poudarila je pomen enakopravnega sodelovanja žensk pri vzpostavljanju in ohranjanju miru ter opozorila, da si morajo Združeni narodi še naprej prizadevati za polno, enakovredno in smiselno udeležbo žensk in to zahtevati v vseh mediacijskih skupinah, političnih tranzicijah in mirovnih procesih, ki jih ženske vodijo oziroma sodelujejo pri vodenju.

Na konferenci so bili predstavljeni nacionalni in mednarodni dokumenti, iz katerih izhajajo zaveze Republike Slovenije na področju enakopravnosti spolov. S sprejetjem in izvajanjem deklaracij ter strategij na področju obrambe, varnosti in zunanjih zadev, zlasti z mednarodnim razvojnim sodelovanjem in humanitarno pomočjo ter sodelovanjem v mednarodnih operacijah in misijah, je Slovenija postavila trdne temelje za celovito izvajanje Agende za ženske, mir in varnost v vladi in vzpostavila širši družbeni pristop tako doma kot na kriznih območjih v tujini. Ministrstvo za obrambo namenja posebno pozornost vključevanju žensk in enakopravnosti spolov. Od ustanovitve sta ministrstvo vodili dve ministrici, v njem je delovalo več državnih sekretark in številne vodje posameznih organizacijskih enot. Vlada Republike Slovenije je leta 2018 imenovala načelnico Generalštaba Slovenske vojske, ki je postala prva ženska v zavezništvu na tako visokem položaju. V Slovenski vojski ženske zasedajo različne vodstvene položaje na funkcionalnih področjih ter poveljujejo taktičnim enotam in tudi slovenskim kontingentom v tujini.

Konference so se udeležili tudi predstavniki držav zahodnega Balkana in Luksemburga, ki so predstavili primere praks na tem področju. Po njihovem poročanju je bil dosežen pomemben napredek pri vključevanju načela enakosti spolov na področju miru in varnosti. Konferenca je predstavljala odlično priložnosti za pregled in premislek o izvajanju aktivnosti agende ter drugih dejavnosti, ki so bile izvedene na tem področju v zadnjih letih.

Nagovor državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo Uroša Lampreta

Nagovor državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo Uroša Lampreta | Avtor: www.cep.si

1 / 2