Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na 27. Ministrskem svetu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi

Državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Stanislav Raščan se je udeležil otvoritvenega virtualnega zasedanja 27. Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki ga je gostil albanski premier in zunanji minister Edi Rama kot predsedujoči OVSE v letošnjem letu. Zasedanje se bo zaključilo jutri, 4. decembra 2020.
med virtualnim zasedanjem pred računalnikom

Dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Ministrsko zasedanje OVSE, ki se ga na visoki ravni udeležujejo delegacije sedeminpetdesetih sodelujočih držav, enajstih partnerskih držav iz sredozemske in azijske regije ter predstavniki avtonomnih institucij OVSE in številnih drugih mednarodnih organizacij, je osredotočeno na razpravo o reševanju konfliktov v regiji OVSE, še posebej na krizo v in okrog Ukrajine, nedavne dogodke v Belorusiji in Gorskem Karabahu, nerešene konflikte v Gruziji in Moldaviji ter ostala aktualna vprašanja varnosti v regiji OVSE. Na otvoritvenem delu dogodka je udeležence poleg albanskega gostitelja nagovoril tudi predsednik Parlamentarne skupščine OVSE George Tsereteli.

Državni sekretar dr. Raščan je v nastopu na plenarnem zasedanju uvodoma izrazil zaskrbljenost zaradi izzivov, s katerimi se sooča organizacija vključno s pandemijo covida-19, notranjo krizo, kot tudi konflikti v regiji ter pozval h krepitvi dialoga pri reševanju sporov. V nadaljevanju se je dotaknil nedavnih terorističnih napadov in dodal, da Slovenija močno podpira sprejetje in izvajanje vseh odločitev, ki prispevajo k boju proti terorizmu.

Državni sekretar dr. Raščan je podprl prizadevanja OVSE pri reševanju razmer v Belorusiji in poudaril pomen vzpostavitve odprtega dialoga med oblastmi in opozicijo ter izrazil podporo civilni družbi. Ob 30. letnici Pariške listine se je dotaknil tudi pomena krepitve zaupanja in politične volje za mirno reševanje konfliktov in dialog ter pozval k posodobitvi OVSE orodij za preprečevanje in reševanje konfliktov.

Državni sekretar dr. Raščan se je zavzel tudi za konstruktivno sodelovanje vseh sodelujočih držav, pozdravil imenovanje nove generalne sekretarke in vodij avtonomnih institucij ter spomnil, da je OVSE prva mednarodna organizacija, ki se ji je Slovenija pridružila po osamosvojitvi, kot močna podpornica učinkovitega multilateralizma.